Ależ te batony są doooooobre. Genialne w swojej prostocie i smaku. To tylko 5 składników, a tyle radości. Nadają się jako łakocie nie tylko do pracy czy szkoły. Będą też idealnym uzupełnieniem wszelkich imprez, zwłaszcza tych z udziałem dzieci. Znikną z talerza szybciej niż myślicie.
Gdy zobaczyłam preparowany ryż w sklepie ze znakiem przekreślonego kłosa i na dodatek BIO, ucieszyłam się, że w końcu będę mogła zrobić pyszną, słodką przekąskę małym nakładem pracy. Producentem tego ryżu jest czeska firma Probio, która ma także wiele innych ciekawych produktów w swojej ofercie. Lubię kupować od nich mąkę gryczaną czy z sorgo. Mają nawet ryż do risotto.
W skład moich batonów oprócz ryżu wchodzą także daktyle, masło orzechowe, miód i sól. Lista produktów jest więc bardzo krótka, a efekt jakże imponujący. Zachęcam Was, abyście zapolowali na taki ryż i zrobili sobie te chrupkie łakocie. W bardzo krótkim czasie można stworzyć idealną zdrową przekąskę.
Zdrową, bo posłodzoną miodem bez obróbki cieplnej. A miód z dobrego źródła to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Wzmocni odporność, wspomoże trawienie, ustabilizuje ciśnienie, ukoi nerwy, oczyści krew, przegoni przeziębienie i grypę, oczyści nerki. Miód pomoże zregenerować się naszemu ciału w nocy i zapewni lepszy sen. Nie ma więc co sobie żałować miodu!
A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ BATONY Z RYŻU PREPAROWANEGO Z DAKTYLOWYM KARMELEM:
Batony z ryżu preparowanego z daktylowym karmelem
Składniki:
- 100g ryżu preparowanego (np. firmy Probio)
- 140g płynnego miodu
- 150g masła z nerkowców (lub ulubionego orzechowego)*
- 200g daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego (użyłam bezwonnego)
- pół łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam do namoczenia 15 minut.
W misce mieszam miód, masło orzechowe i szczyptę soli aż uzyskam jednolitą masę. Masę dodaję do ryżu i mieszam dokładnie.
Daktyle odsączam z wody i blenduję z olejem kokosowym i szczyptą soli na gładką masę.
Foremkę na ciasto o wymiarach 22cmx22cm (mniej więcej) wykładam papierem do pieczenia. Na spód wykładam zblendowane daktyle i rozprowadzam równomiernie za pomocą silikonowej łopatki. Na wierzch wyykładam masę ryżową i znowu równam łopatką. Całość przykrywam folią spożywczą i chowam do lodówki na 2h.
Wyjmuję deser z lodówki wykładam na talerz karmelem do góry i kroję na batony.
Wskazówki:
*masło z nerkowców ma idealny smak to do tych przysmaków, nie jest nachalne ale delikatnie wyczuwalne, w razie potrzeby można zastąpić innym