Szparagi, czyli pokarm królów, to prawdziwie cudowne warzywo o wielkim potencjale zdrowotnym.

Odmładzają, odkwaszają, odtruwają i odstraszają nowe toksyny. Są dla naszego organizmu fontanną młodości i niezwykłą siłą napędową. Dlatego na wiosnę podejmij wyzwanie i jedz szparagi codziennie przez przynajmniej miesiąc póki trwa na nie sezon.

Oto dlaczego warto jeść szparagi.

Odzyskaj energię z czasów swojej świetności

Chcesz się poczuć niczym niezniszczalne perpetuum mobile lub po prostu być znowu w sile życia? Szparagi są więc tym warzywem, po które powinieneś sięgnąć, bo jest to najlepsze narzędzie typu anty-aging dla twojego ciała. Przekażą ci energię napędową, dzięki której będziesz mógł znowu przenosić góry, morza i lądy.

Odtruj ważne narządy i zbuduj tarczę przeciw toksynom

Szparagi mają tą niesamowitą właściwość, że potrafią uwolnić i wydalić toksyny głęboko zalegające w wątrobie, śledzionie, trzustce i nerkach. To dzięki zawartości chlorofilu i luteiny mogą wytropić szkodliwe substancje i wyeksportować je na zewnątrz.

Ponadto, szparagi mają taką wyjątkową i niepowtarzalną cechę, że hamują osadzanie się nowych toksyn w organizmie. Niestraszne im pestycydy i metale ciężkie. Dzięki temu są warzywem, które walczy praktycznie z każdym rodzajem raka.

Uzupełnij braki witamin i minerałów

Jeśli często jesteś zestresowany, to niedobór witamin z grupy B masz jak w banku. Szparagi są przepełnione nimi i pomogą uzyskać ich prawidłowy poziom. Również wszystkie przyszłe mamy powinny zwrócić na szparagi szczególną uwagę, bowiem zawierają cenny dla nich kwas foliowy. Bogactwo minerałów zawartych w tym zielonym warzywie wesprze natomiast solidnie system odpornościowy.

Zapewnij sobie zdrowe źródło błonnika, białka i inuliny

Układ pokarmowy również skorzysta na jedzeniu szparagów. Porządna zawartość błonnika i białka pomaga w trawieniu, powstrzymuje chęć przejadania się, zapobiega zaparciom, kontroluje poziom cukru we krwi. Inulina natomiast jest pożywką dla korzystnych bakterii w jelicie. Te z kolei zadbają o dobre wchłanianie składników odżywczych i mocny układ odpornościowy.

Wszystkie powyższe właściwości czynią szparagi warzywem odpowiednim na każdą jedną dolegliwość, ze szczególnym uwzględnieniem tych neurologicznych i nowotworowych.

Jak w pełni wykorzystać właściwości szparagów

Wybieraj grubsze szparagi, bo są bardziej odżywcze.

Zafunduj sobie szparagowy detoks i wiosną, kiedy szparagi są w sezonie, jedz jedną wiązkę szparagów codziennie przez cały miesiąc.

Najwięcej składników odżywczych będą miały szparagi surowe i ugotowane na parze.


Źródło: (1)

Disclaimer 1: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może służyć jako porada lekarska.

(Dis)claimer 2: możliwe, że informacji tu zawartych nie znajdziecie nigdzie indziej, gdyż pochodzą od Spirit of the Most High i wyprzedzają naukę o lata świetlne.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.