Nieziemsko dobra lasagne AIP paleo

22 składników 40min  średni

To warzywno-mięsny majstersztyk, którym Włosi mają zwyczaj celebrować życie. Można pomyśleć, że nie da się stworzyć lasagne w wersji AIP paleo bo czym zastąpić sos pomidorowy, beszamel i makaron naraz. Przypomina to nieco jazdę autem bez kół.

Jakiś czas myślałam nad godnymi zastępnikami, a z pomocą przyszła przyjaciółka, która słusznie zauważyła, że batat z białym miąższem będzie tworzył idealna warstwę makaronową. Na miejsce sosu pomidorowego weszła cukinia gotowana z czosnkiem a beszamel to pomysł Włoszki prowadzącej bloga littlebitesofbeauty.com. Wszystko razem tworzy niesamowicie pyszną i bogatą w smaku potrawę, której nie powstydziłby się żaden Włoch.

Z tego przepisu jestem wyjątkowo zadowolona, gdyż jest dopracowany w najdrobniejszym szczególe i szczerze mówiąc taką lasagne mogłabym jeść co tydzień na okrągło. Owszem jest pracochłonny i wymaga spędzenia około dwóch godzin w kuchni (łącznie ze sprzątaniem), ale efekt wart jest każdej minuty.

Nieziemsko dobra lasagne AIP paleo

  • Poziom:  średni
  • Przygotowanie:  1h
  • Gotowanie: 40min

Składniki:

  • 1 batat z białym miąższem lub 1 dynia piżmowa
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)
  • 3 piersi z kurczaka lub np. 2 piersi i mięso z 2 udek
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • garść liści szałwii (około 10 liści)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera korzeniowego
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cukinia
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii (około 12 listków)
  • 250ml ciepłego mleczka kokosowego pełnotłustego
  • 120ml ciepłego rosołu
  • 3 łyżki maranty trzcinowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta sproszkowanego czosnku
  • szczypta sproszkowanej kurkumy

Przygotowanie:

  1. Batata (lub dynię piżmową) obieram i kroję na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowił jedną z warstw.

  2. Cukinię obieram ze skórki, kroję na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieram nasiona, odkładam je na bok, później zmiksuję ją z resztą warzyw. Pokrojoną cukinię wkładam do wrzątku razem z 4 ząbkami czosnku, całość gotuję na średnim ogniu przez 5 minut, odcedzam i blenduję na gładką masę razem z ugotowanym czosnkiem i bazylią, odstawiam na bok.

  3. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz środek cukinii wrzucam do malaksera i miksuję na dość drobne kawałki, przekładam do miski, a następnie w tym samym malakserze miksuję mięso na sos.

  4. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam posiekany czosnek, rozmaryn, szałwię i podsmażam tylko pół minuty, a następnie wrzucam mięso i rozdrabniam łopatką, żeby się równomiernie podsmażyło, w międzyczasie solę i doprawiam szczyptą mielonego czosnku. Kiedy mięso jest usmażone, dodaję zmiksowane warzywa, dwie szczypty soli i łyżeczkę kurkumy, a następnie dokładnie mieszam i podsmażam przez około 5 minut. Po tym czasie dodaję do sosu zmiksowaną cukinię i duszę sos pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

  5. Przygotowuję sos beszamel: rozgrzewam 4 łyżki oliwy z oliwek na niezbyt dużym ogniu, dodaję 3 łyżki maranty i mieszam trzepaczką do uzyskania gęstej mikstury, następnie wlewam do sosu ciepłe mleko kokosowe oraz rosół, gotuję sos około 5 minut aż zgęstnieje, pod koniec gotowania dodaję przyprawy (sól, szczyptę kurkumy i sproszkowanego czosnku) i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia.

  6. Przystępuję do układania warstw lasagne: formę smaruję oliwą, na dno kładę bataty (lub dynię), następnie sos ragout i beszamel, w sumie kładę trzy warstwy, wierzch posypuję przez sitko mąką z plantanów.

  7. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

 

 

 

4 komentarze
  1. 1) Czy marantę trzcinową można zastąpić skrobią z manioku?
    2) Czy zwykły batat- nie z bialym miazszem tez będzie ok? Czy jednak czymś się różni?
    3) Czy mleczko kokosowe pełnotłuste to jest to 85%?

    Chciałam bardzo pochwalić Pani bloga, przepisy są rewelacyjne, już kilka wykorzystałam, niektóre przerobiłam, a ile jeszcze przede mną! Nie wiem jak Pani wpada na takie pomysły, ale chylę czoła!

    Pozdrawiam 🙂 !

    1. Witam 🙂
      1)tak, w większości przypadków skrobia z manioku jest dobrym zamiennikiem maranty, nie próbowałam w tym przepisie, ale myślę, że powinna się sprawdzić
      2)w tym przepisie pomarańczowy batat będzie ok
      3)tak
      Dziękuję bardzo za miłe słowa, bardzo się cieszę, że przepisy smakują.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.