W diecie paleo niezwykle ważna jest różnorodność i obfitość substancji odżywczych. Jeśli będziemy spożywać cały czas pierś kurczaka na przemian z deserem nie uzyskamy żadnych pozytywnych rezultatów. Podstawę piramidy żywieniowej protokołu autoimmunologicznego tworzą warzywa, a zaraz po nich są mięso, podroby, owoce morza, rosół i kiszonki.
W tej drugiej grupie na szczególną uwagę zasługują podroby. Każdy z organów odgrywa ważną rolę i kumuluje dużo składników odżywczych, aby ją właściwie wypełnić. Z tego właśnie powodu zawierają od 10 do 100 razy więcej witamin niż mięso pochodzące z mięśni. Nic dziwnego, że eksperci żywieniowi rekomendują ich częste spożywanie – mniej więcej 350g tygodniowo. Doktor Terry Wahls, która wyleczyła stwardnienie rozsiane dietą paleo, twierdzi że jedząc skorupiaki jemy całe zwierzę i tym samym zjadamy podroby.
Podaję więc prosty i szybki sposób na włączenie tego superfoodu do diety. Muszę przyznać, że więcej czasu niż przygotowanie go zajęło mi znalezienie dobrych jakościowo skorupiaków. I tak zachęcam na koniec roku do wypróbowania rolek à la sushi z małżami oraz innymi owocami morza. Małże są cenne ze względu na wysoką zawartość witaminy B12 (1648%! dziennego zapotrzebowania na 100g), selenu, żelaza i manganu. Wpływają więc korzystnie na krew, wskazane są przy anemii z niedoboru żelaza, uczestniczą w formowaniu tkanki łącznej i hormonów płciowych (…), wspierają metabolizm węglowodanów oraz tłuszczów. Inne owoce morza zawarte w przepisie są wartościowe ze względu na kwasy omega 3. Podsumowując rolki są mega!
Rolki nori z owocami morza (AIP, paleo)
Składniki:
- 6 arkuszy wodorostów nori
- 2 duże dojrzałe awokado
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1 marchewka
- 1 zielony ogórek
- 1 puszka małży, najlepiej wędzonych
- 12 ugotowanych krewetek koktajlowych
- 2 płaty wędzonego łososia
- aminokwasy kokosowe jako zastępnik sosu sojowego
Przygotowanie:
Marchewkę, ogórka i łososia kroję w paski julienne.
Awokado wydrążam i widelcem duszę miąższ, dodaję mielony imbir i mieszam dokładnie. Pasta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
Rozkładam arkusz wodorostów i smaruję cienką warstwą awokado. Na 1/3 wysokości od dołu kładę paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładę małże, krewetki i łososia. Dwa awokado wystarczają właśnie na tą liczbę arkuszy.
Podaję z aminokwasami kokosowymi.
Wskazówki:
Składniki na około 24 kawałki.