Ciasto kokosowe z kremem z batatów

13 składników  średni

Zazwyczaj wymyślenie dobrego przepisu na ciasto wymaga kilku podejść, a tutaj był sukces za pierwszym razem. To poczwórne zwycięstwo. Po pierwsze przemycamy w przepisie warzywa, po drugie smakuje zupełnie jak domowe ciasto „u cioci na imieninach”, po trzecie warstwa kremowa jest tak pyszna, że rozpływa się w ustach i chcemy jej więcej i więcej, a po czwarte nie ma tutaj ryzyka, że coś nam nie wyrośnie. Ciasto ma się udać.

A teraz kilka słów na temat składników. Zawsze gdy biorę do przepisu puree z jakiegoś warzywa, piekę cały przekrój warzyw jakie mam pod ręką. Pamiętajmy, że uruchamiając już raz piekarnik trzeba napiec jak największą ilość warzyw, żeby starczyły na dwa, trzy dni i wykorzystać je do różnych potraw.

W przepisie wykorzystuję dwa rodzaje żelatyny. Ta w proszku sprawdza mi się do spodów z mąką, a z kolei ta w listkach jest idealna do mas bardziej kremowych, choć jeśli dobrze rozpuścimy tą sproszkowaną też powinna spełnić swoje zadanie. Rozpuszczenie jej może tylko wymagać więcej czasu. Ostatni składnik, o którym muszę wspomnieć to karob. Otóż karob karobowi nie jest równy. Kiedyś kupiłam pierwszy lepszy i strasznie się zraziłam, bo był gorzki i nie do zjedzenia. Ważne jest więc, aby był to dobrej jakości karob.

Jeśli chodzi o wykonanie to najpierw robię spód, a kiedy jest już w piekarniku biorę się za zmiksowanie warstwy kremowej. Puree z dyni i batata przygotowuję sobie dzień wcześniej, żeby zaoszczędzić czas. Takie mini triki pozwolą przygotować ciasto w szybszym czasie i po prostu ułatwią nam życie.

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

  • Poziom:  średni
  • Przygotowanie:  45min

Składniki:

  • 120g mąki kokosowej
  • 120g puree z dyni piżmowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 110ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 9g/1 łyżka żelatyny w proszku (najlepiej BIO)
  • 350g ugotowanego batata
  • 300ml śmietanki kokosowej (95%)
  • 5 łyżek karobu
  • 3 łyżki miodu
  • 5 listków żelatyny (najlepiej BIO)
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. W jednej misce mieszam dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól.

  2. Żelatynę w proszku namaczam w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut.

  3. W rondelku podgrzewam olej kokosowy, syrop klonowy i dodają namoczoną żelatynę. Całość delikatnie podgrzewam, aż żelatyna się rozpuści. Uważam, żeby nie zagotować żelatyny. Kiedy już żelatyna się rozpuści wlewam płynną mieszankę do mąki i mieszam dokładnie.

  4. Dodaję puree z dyni i wyrabiam ciasto.

  5. Foremkę wielkości 23cmx23cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam równomiernie ciasto. Wkładam ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy wierzch jest zarumieniony.

  6. Teraz pora na masę kremową. Do blendera wrzucam bataty, śmietankę kokosową (nie ma różnicy czy jest schłodzona czy nie), karob, miód i cynamon. Blenduję wszystko na idealnie gładką masę.

  7. Listki żelatyny namaczam 5 minut w zimnej wodzie. Masę batatową przekładam do rondelka i delikatnie podgrzewam. Dodaję do niej namoczoną żelatynę i dalej delikatnie podgrzewam, aż do jej rozpuszczenia.

  8. Czekam aż ciasto z piekarnika przestygnie i wylewam na nie masę. Przykrywam folią spożywczą i wkładam na noc do lodówki. Rano jest gotowe do spożycia.

 

4 komentarze
    1. Będę szczera – nie słyszałam o dyni migdałowej. Jeśli puree jest dość gęste i niezbyt wodniste, to myślę, że spełni swoją rolę.

  1. Zrobiłam i wyszedł pyszny , nawet rodzina nie AIP się zakładała i uchwaliła . Brawo i dziękuję za przepis

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.