Plantany uwielbiam za ich wszechstronność. Gdy są zielone można je jeść na sposób wytrawny, a gdy dojrzeją i są koloru żółtego lub brązowego są najlepsze na słodko. Te mini pizze powstały z myślą o szybkiej przekąsce, przystawce lub dodatku do dania głównego. Uwielbiam ten przepis ze względu na małą ilość składników i szybki czas wykonania. Chwila w kuchni i sycący posiłek gotowy.
Mini pizza z plantanów
Składniki:
- 2 zielone plantany
- 2 łyżki mąki z maranty trzcinowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 150 ml zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do kielicha blendera i miksuję na wysokich obrotach aż do otrzymania gładkiej masy.
Wykładam na silikonową matę w formie niezbyt grubych mini pizz i piekę w 180oC przez 20 minut.
Po tym czasie kładę wędzonego łososia i piekę jeszcze 10 minut. Podaję z pastą z awokado i szczypiorkiem.