To szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się w trakcie tygodnia na śniadanie, obiad lub kolację. Sekretnym składnikiem, który powoduje, że kotleciki są delikatne w smaku i bardzo soczyste jest gęsi smalec. Kładę odrobinę na szczycie kotleta przed włożeniem do piekarnika i efekt wilgotnego mięsa murowany. Oczywiście muszę zaznaczyć, że piekarnik ma być dobrze nagrzany, aby białko się ścięło natychmiast po włożeniu do pieca i kotlet nie puścił soku.
Polecam wykonanie kotlecików przy użyciu sprytnego urządzenia o nazwie malakser. Ja mam taki w zestawie z blenderem. Wystarczy, że włożę po kolei składniki do niego, a po chwili wszystkie są zmiksowane na pożądaną wielkość. Dzięki temu trikowi nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Na dodatek kotlety same upieką się w piekarniku, podczas gdy my możemy zająć się przygotowaniem warzyw. Bon apetit!
Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka zagrodowego (około 450g)
- pół cukinii
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 2 łyżki mąki z maranty trzcinowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Do malaksera wrzucam 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucam na rozgrzaną patelnię i smażę około pół minuty. Następnie w malakserze miksuję cebulę i dodaję do czosnku. Smażę, aż cebula będzie miękka.
W malakserze siekam seler naciowy i cukinię. Przekładam do innej miski.
W końcu w malakserze mielę mięso. Do mięsa dodaję cebulę z czosnkiem, seler z cukinią, suszony czosnek, kurkumę, oregano, tymianek, marantę trzcinową. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie smaki się połączyły. Będzie dość klejąca, ale na tyle zwarta, że nie przeszkodzi to w formowaniu kotlecików.
Na papier do pieczenia wykładam uformowane kotleciki. Na szczycie każdego kładę odrobinę smalcu.
Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zaraz zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 20-25 minut.
Wskazówki:
SKŁADNIKI NA 10 KOTLECIKÓW