Pisałam to już wiele razy, ale będę powtarzać do znudzenia. Plantany są GE-NIA-LNE. Uwielbiam ten owoc za jego smak w każdym stadium dojrzałości, kulinarną wszechstronność, wartości odżywcze i to jak świetnie się czuję po jego zjedzeniu. Jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście z plantanem, to zazdroszczę, bo czeka was miła niespodzianka. Strasznie ubolewam jednak nad tym, że dosyć ciężko jest je dostać. Do tej pory udało mi się je kupić w sklepach Auchan, Selgros oraz w sklepach afrykańskich w Warszawie i Łodzi. Po cichu marzę cały czas, że kiedyś będą bardziej dostępne.

Placki ze szpinakiem i plantanem nadają się do zjedzenia zarówno na słodko, jak i na słono. Mają bardzo neutralny smak. Dzięki temu świetnie komponują się z owocami i jogurtem, ale także z mięsem gulaszowym czy wędzonym łososiem. Z jednego plantana, w zależności od jego wielkości, można otrzymać od 10 do 12 sztuk takich placuszków. Ważne jest, aby plantan w tym przepisie był zielony. Wtedy zawiera on dużo skrobi, która pozwala otrzymać placki bez użycia mąki czy jajek. Najlepiej i najszybciej jest go blenderować w wysokoobrotowym blenderze. Moje ciasto na placki wygląda tak:

Jeśli jednak nie macie takiego blendera, trzeba plantana pokroić drobniej i poświęcić więcej czasu na blenderowanie. Placki smażą się bardzo szybko i tak samo szybko znikają z talerza. Pyyyyszności.

Plantanowe placki ze szpinakiem

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 10min
  • Gotowanie: 15min

Składniki:

  • 1 zielony plantan
  • garść liści szpinaku
  • 100ml gęstego mleczka kokosowego (użyłam Real Thai, 85%)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Plantana obieram ze skórki. Robię nacięcia wzdłuż plantana i podważam nożem, aby łatwiej było obrać skórkę.

  2. Wszystkie składniki oprócz ostatniego blenduję na gładką masę.

  3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Nakładam jedną dużą łyżkę masy na patelnię i spodem łyżki rozprowadzam placka, aby uzyskać okrągły, płaski kształt.

  4. Smażę placki około 2 minuty z każdej strony.

8 komentarzy
    1. Witam. Plantany można kupić w supermarkecie Auchan, w okolicach bananów. Oprócz tego w Łodzi i Warszawie można je kupić w sklepie z artykułami afrykańskimi. Pozdrawiam 🙂

  1. Dlaczego plantan ma być zielony ?z żółtego przepis nie wyjdzie ?Ps.Dziekuje za przepisy Dzięki Tobie i Twoim przepisom udaje mi się wytrwać na naszej niełatwej diecie 😊

    1. Zielony ma dużo skrobi, dzięki której placki nie potrzebują jajka czy glutenu. Bardzo mi miło, że przepisy się przydają. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. cos musialam zrobic zle bo strasznie przywierają mi do patelni i mają dużo tłuszczu … ale będę dalej próbować 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.