Klopsiki z karpia z sosem pieczarkowym

14 składników 25min   łatwe

Plantany przemycę wszędzie, nawet na stół wigilijny. W tym przepisie użyłam ugotowanego zielonego plantana, który z powodzeniem zastępuje w przepisach ziemniaka czy kaszę, a więc spełnia funkcję łącznika. Klopsiki tworzą wręcz idealną parę z sosem pieczarkowym. Ponoć dania rybne na Wigilii mają zagwarantować dostatnie życie w zdrowiu, a więc jedzcie do oporu i na zdrowie!

Klopsiki z karpia z sosem pieczarkowym

  • Poziom:   łatwe
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 25min

Składniki:

  • 1 zielony plantan
  • 300g filetów z karpia, bez ości i skóry
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 40g suszonych śliwek
  • 1 łyżka mąki z maranty trzcinowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 1 szalotka
  • 500g pieczarek
  • 150ml śmietanki kokosowej (użyłam Real Thai)
  • 1 łyżeczka aminokwasów kokosowych
  • szczypta startego kwiatu muszkatołowego

Przygotowanie:

  1. Obcinam końcówki plantana, kroję go na pół i robię dwa podłużne nacięcia. Zostawiam w skórce i wrzucam do gotującej posolonej wody. Gotuję 20 minut.

  2. W międzyczasie wrzucam karpia, czosnek i natkę do malaksera i rozdrabniam wszystko jak najbardziej się da. Śliwki siekam bardzo drobno.

  3. Ugotowanego plantana rozgniatam ubijaczką do ziemniaków. Dodaję śliwki, rozgniecionego plantana i marantę trzcinową do ryby. Mieszam wszystko ręcznie. Formuję klopsiki i obtaczam wszystkie w marancie.

  4. Smażę na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Przekładam do pieca nagrzanego do 180oC i podpiekam jeszcze 5 minut.

  5. Sos:
    Cebulę obieram i kroję w talarki. Podsmażam na oliwie ze szczyptą soli aż zmięknie. W międzyczasie płuczę (tak wiem nie powinno się, ale już taki mam nawyk) pieczarki, obieram je i kroję na talarki. Gdy cebula jest gotowa wrzucam pieczarki i duszę ze szczyptą soli aż puszczą wodę, a następnie cała woda odparuje. Dodaję śmietankę kokosową, natkę, aminokwasy kokosowe i kwiat muszkatołowy. Sos zagotowuję i podaję od razu z klopsikami.

Wskazówki:

Składniki na około 14 klopsów.

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.