Bitki wołowe AIP

10 składników 2h  łatwy

Danie to jest prawie takie samo jak tradycyjne bitki przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Oczywiście, że prawie robi wielką różnicę, bo jest w nim parę składników typowych dla protokołu, jednak ogólny przepis pozostaje w dużej części niezmieniony. Mi przypomina smak dzieciństwa i z utęsknieniem powracam do tej potrawy, która idealnie nadaje się na pyszny rodzinny obiad. Często robię podwójną porcję i zamrażam na zapas, bo kiedy już raz robię bałagan w kuchni chcę, żeby mi się to opłaciło i w zamian dostaję jedno wolne popołudnie na przetestowanie innego przepisu.

Bitki wołowe AIP

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  30min
  • Gotowanie: 2h

Składniki:

  • 1kg wołowiny zrazowej (najlepiej górnej)
  • 3 łyżki aminokwasów kokosowych
  • 2 łyżki mąki z maranty trzcinowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 starty ogórek kiszony
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wołowinę płuczę, a następnie dokładnie osuszam. Kroję w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijam na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite.

  2. Polewam wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowuję po całej powierzchni bitek. Najlepiej jeśli te czynności wykonamy poprzedniego dnia i zostawimy mięso w lodówce. Wtedy wystarczy wyjąć je godzinę przed smażeniem. Jeśli nie mam tyle czasu, zostawiam w tej lekkiej marynacie na godzinę. Przed smażeniem upewniam się, że wołowina ma temperaturę pokojową, lekko solę wszystkie kawałki i obtaczam w mące z maranty.

  3. Rozgrzewam olej na dużej patelni. Robię test mąką, jeśli zaskwierczy mogę wrzucać mięso. Smażę kawałki na dosyć gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.

  4. Usmażone mięso odkładam do garnka, w którym będzie się dusić.

  5. Na tej samej patelni podsmażam przez około 5 minut grubo pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek. Przekładam cebulę z czosnkiem do garnka i zalewam wrzącą wodą do poziomu mięsa.

  6. Dodaję 1 łyżkę aminokwasów kokosowych, liście laurowe, majeranek i startego ogórka kiszonego.

  7. Wszystko dokładnie mieszam. Zostawiam na bardzo małym ogniu około 2 godziny, aż bitki staną się miękkie i kruche.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.