Kawa z cykorii jest najbliższym smakowo substytutem tradycyjnej aromatycznej kawy. Dotąd jednak nie udało mi się jej wypić bez posłodzenia choćby połową łyżeczki miodu czy cukru trzcinowego ze względu na gorzki i cierpki posmak. W końcu parę dni temu wpadłam na pomysł, że będzie świetnie smakować w towarzystwie banana. I tak powstał przepis na pyszną kawę z cykorii o smaku bananowym, idealną do wypicia w leniwy, weekendowy poranek.
Cykoria ma sporo właściwości leczniczych, z których dwie w mojej opinii zasługują na szczególną uwagę w kontekście chorób tarczycy. Otóż wpływa dobrze na pracę wątroby, gdyż pobudza wydzielanie żółci. Jak wiadomo proces konwersji FT4 w FT3 zachodzi między innymi w wątrobie, stąd powinno nam szczególnie zależeć, aby utrzymać ten narząd w jak najlepszej kondycji. Druga zaleta to zawartość inuliny, która działa jak prebiotyk i stwarza korzystne środowisko dla dobrych bakterii w jelicie. Trzeba jednak zachować ostrożność, gdyż dla niektórych osób inulina może być problematyczna i powodować dyskomfort, gazy czy wzdęcia. Dużo zależy od tego w jakiej kondycji są nasze jelita. Polecam więc najpierw wypróbować jej działanie i obserwować uważnie reakcję organizmu, gdyż nie każdemu będzie służyć. Standardowo zaleca się pić jedną łyżeczkę kawy dziennie.
Kawa z cykorii
Składniki:
- szklanka mleka kokosowego KOKO (ze względu na niską zawartość kokosa)
- 1 płaska łyżeczka kawy z cykorii
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- pół banana
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładam do rondelka, powoli doprowadzam do wrzenia i gotuję chwilę na małym ogniu.
Blenderem miksuję na gładki płyn.
Czy trzeba cykorię odcedzić? Czy wypija się wszystko? Tzn, „fusy” też? Dziękuje
Cykoria jest w proszku i powinna się rozpuścić. Pozdrawiam 🙂