Kawa z cykorii

4 składników  łatwy

Kawa z cykorii jest najbliższym smakowo substytutem tradycyjnej aromatycznej kawy. Dotąd jednak nie udało mi się jej wypić bez posłodzenia choćby połową łyżeczki miodu czy cukru trzcinowego ze względu na gorzki i cierpki posmak. W końcu parę dni temu wpadłam na pomysł, że będzie świetnie smakować w towarzystwie banana. I tak powstał przepis na pyszną kawę z cykorii o smaku bananowym, idealną do wypicia w leniwy, weekendowy poranek.

Cykoria ma sporo właściwości leczniczych, z których dwie w mojej opinii zasługują na szczególną uwagę w kontekście chorób tarczycy. Otóż wpływa dobrze na pracę wątroby, gdyż pobudza wydzielanie żółci. Jak wiadomo proces konwersji FT4 w FT3 zachodzi między innymi w wątrobie, stąd powinno nam szczególnie zależeć, aby utrzymać ten narząd w jak najlepszej kondycji. Druga zaleta to zawartość inuliny, która działa jak prebiotyk i stwarza korzystne środowisko dla dobrych bakterii w jelicie. Trzeba jednak zachować ostrożność, gdyż dla niektórych osób inulina może być problematyczna i powodować dyskomfort, gazy czy wzdęcia. Dużo zależy od tego w jakiej kondycji są nasze jelita. Polecam więc najpierw wypróbować jej działanie i obserwować uważnie reakcję organizmu, gdyż nie każdemu będzie służyć. Standardowo zaleca się pić jedną łyżeczkę kawy dziennie.

Kawa z cykorii

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  5min

Składniki:

  • szklanka mleka kokosowego KOKO (ze względu na niską zawartość kokosa)
  • 1 płaska łyżeczka kawy z cykorii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • pół banana

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wkładam do rondelka, powoli doprowadzam do wrzenia i gotuję chwilę na małym ogniu.

  2. Blenderem miksuję na gładki płyn.

 

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.