Bananowe kokosanki

3 składników 20min  łatwy

Przepis na te ciasteczka o bardzo prostym składzie krąży po internecie od jakiegoś czasu. Jednak sposób wyrabiania, który opracowałam jest nieco inny. Do wyrobienia ciasta używam jedynie widelca, a temperaturę pieczenia nastawiam na 170 stopni, aby były dobrze wypieczone lecz nie spalone czy wysuszone. W drugiej wersji dodaję również parę łyżek pasty kokosowej, dzięki której są bardziej wilgotne i mają bardziej intensywny kokosowy zapach. Wszystko zależy od tego co mam pod ręką i na co mam akurat ochotę. Można dodać również cynamon lub rodzynki.

Bananowe kokosanki

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  10min
  • Gotowanie: 20min

Składniki:

  • 1 banan (z żółtą skórką)
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek pasty kokosowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Banana obieram ze skórki i rozgniatam widelcem.

  2. Mieszam dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używam).

  3. Formuję kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formuję kulki i kładąc je na blachę spłaszczam od dołu. Ważne jest, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. (U mnie o średnicy 4cm i grubości 2cm).

  4. Do pieczenia używam silikonowej maty. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.