Pełna smaku i aromatu zupa z kawałkami łososia. Imbir rozgrzewa w zimne dni i nadaje zupie wyraźny, ostrzejszy smak. Szczypiorek jest wisienką na torcie w tej potrawie więc upewnijcie się, że macie go w kuchni. Moim zdaniem powalająca.
Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 spora cebula cukrowa
- 1 łyżka imbiru pokrojonego w drobną kostkę
- 1 pełna łyżka oleju kokosowego extra virgnin
- 400ml rosołu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- około 100g dzikiego surowego łososia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę. Smażę na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
Wrzucam imbir i smażę kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat.
Dodaję obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę oraz sól. Smażę wszystko razem około 10 minut.
Wlewam rosół i od momentu zagotowania całość trzymam na małym ogniu przez 20 minut.
Następnie miksuję wszystko w blenderze na gładką zupę i z powrotem przelewam do garnka.
Dodaję pokrojonego w małą kostkę łososia i gotuję zupę kolejne 5 minut. Przelewam do miski i posypuję szczypiorkiem.