Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

7 składników 45min  łatwy

Pełna smaku i aromatu zupa z kawałkami łososia. Imbir rozgrzewa w zimne dni i nadaje zupie wyraźny, ostrzejszy smak. Szczypiorek jest wisienką na torcie w tej potrawie więc upewnijcie się, że macie go w kuchni. Moim zdaniem powalająca.

Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie: 10min
  • Gotowanie: 45min

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 spora cebula cukrowa
  • 1 łyżka imbiru pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego extra virgnin
  • 400ml rosołu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • około 100g dzikiego surowego łososia

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam posiekaną w kostkę cebulę. Smażę na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.

  2. Wrzucam imbir i smażę kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat.

  3. Dodaję obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę oraz sól. Smażę wszystko razem około 10 minut.

  4. Wlewam rosół i od momentu zagotowania całość trzymam na małym ogniu przez 20 minut.

  5. Następnie miksuję wszystko w blenderze na gładką zupę i z powrotem przelewam do garnka.

  6. Dodaję pokrojonego w małą kostkę łososia i gotuję zupę kolejne 5 minut. Przelewam do miski i posypuję szczypiorkiem.

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.