Złe ziarna

Podstawowym założeniem diety paleo jest szkodliwy wpływ ziaren na szczelność jelita. Stwierdzenie to nie jest wyssane z palca lecz ma solidne podłoże naukowe. Zacznijmy od tego, że ziarna nie chcą być jedzone i wykształciły w tym celu mechanizm obronny, który polega na prowadzeniu wojny chemicznej z ziarnojadami. Zawierają problematyczne białka zwane lektynami, z których prolaminy i gluteniny stwarzają największe zagrożenie. Te substancje bowiem mają zapewnić ziarnom ochronę przed wyginięciem gatunku i przed drapieżnikami. Przyjrzyjmy się zatem jakie skutki może powodować spożycie tych białek.

Przede wszystkim lektyny nie są rozkładane w naturalnym procesie trawiennym z dwóch powodów. Ich struktura nie jest kompatybilna z enzymami trawiennymi naszego systemu, a także ponieważ zawierają inhibitory proteazy, które jeszcze mocniej blokują trawienie lektyn i czynią je wręcz niezniszczalnymi. Ponadto lektyny potrafią oszukać nasz organizm i przedrzeć się przez nabłonek jelita w stanie nienaruszonym. Takie nierozbite i nietknięte cząstki organizm bierze za intruzów, których trzeba zwalczyć. Innymi słowy stanowią one ciała obce w naszym organizmie i są wrogiem, któremu wypowiadana jest wojna. Jeśli ta wojna umiejscowi się w płucach chorujemy na astmę, jeżeli w kolanach to mamy reumatoidalne zapalenie stawów, jeżeli w tarczycy mamy Hashimoto itd.

W końcu lektyny potrafią uszkodzić nabłonek jelita przez co inne patogeny mają otwarty dostęp do układu krwionośnego. Trzeba więc jasno zaznaczyć, że jeśli zostanie uszkodzony nabłonek jelita cała zawartość jelit, która normalnie powędrowałaby do odbytu, może wylądować w organizmie i prowadzić do reakcji autoimmunologicznych. Ma to kolosalny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zdrowe kosmki jelitowe są niezbędne, aby wchłaniać białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Jeśli zostaną uszkodzone, zaburzone zostaje przyswajanie składników odżywczych. Otwieramy drzwi na oścież dla chorób autoimmunologicznych.
Do chorób i schorzeń związanych z problemami jelitowymi oraz reakcjami autoimmunologicznymi zaliczają się między innymi:

•astma

•atopowe zapalenie skóry

•autoimmunologiczne zapalenie wątroby

•bielactwo nabyte

•celiakia

•choroba Addisona

•choroba Alzeimera

•choroba Behceta

•choroba Gravesa-Basedowa

•choroba Leśniowskiego-Crohna

•choroba Parkinsona

•cukrzyca typu 1

•egzema

•endometrioza

•fibromialgia

•łuszczyca

•łuszczycowe zapalenie stawów

•łysienie plackowate

•małopłytkowość samoistna

•miastenia

•niedokrwistość hemolityczna

•niepłodność

•pemfigoid bliznowaciejący

•pemfigoid pęcherzowy

•przewlekła zapalna polineuropatia demielinizacyjna

•reumatoidalne zapalenie stawów

•sarkoidoza

•stwardnienie rozsiane

•toczeń

•twardzina

•układowe zapalenia naczyń

•wrzodziejące zapalenie jelita grubego

•zapalenie tarczycy Hashimoto

•zespół antyfosfolipidowy

•zespół jelita drażliwego

•zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa

To bardzo długa lista chorób, które według medycyny konwencjonalnej mają nieznane podłoże i są niewyleczalne. „Leczy” się jedynie ich symptomy, ale daje to marne skutki, jeśli nie jest znana przyczyna. Osobiście wierzę w przyczynowo skutkowy przebieg jakiejkolwiek choroby i uważam, że wszystkie powyższe fakty układają się w bardzo logiczną całość. Trzeba tylko chcieć poznać prawdę i być dociekliwym.

To jednak nie koniec zarzutów wobec ziaren. Zaburzają one również zbilansowany stosunek kwasów Omega-3 do kwasów Omega-6. Winowajcą jest kwas linolowy, który ma potężne działanie pro zapalne. Znajdziemy go np. w oleju rzepakowym, kukurydzianym, sojowym. Trzeba więc upewnić się, że przy spożywaniu kwasów Omega-6 dostarczamy organizmowi pokarmy bogate w kwasy Omega-3, a najwyższą ich wartość mają dziko odławiane ryby.

Pamiętajmy również, że współczesne zboża zostały zmodyfikowane genetycznie, aby były odporne na mrozy czy Roundup. To dlatego ich szkodliwość, a zwłaszcza zawartego w nich glutenu, jest nieporównywalnie większa niż kiedyś. Zatem każdy powinien rozważyć czy naprawdę musi jeść bułkę na śniadanie. Zapewniam, że można sobie doskonale poradzić bez niej.

Na podstawie:

https://www.thepaleomom.com/why-grains-are-bad/

Robb Wolf, „The Paleo Solution : The Original Human Diet”


Disclaimer: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może zastąpić porady pracownika służby zdrowia.

EDIT: ARTYKUŁ POWSTAŁ, GDY PRÓBOWAŁAM SIĘ LECZYĆ MEDYCYNĄ ALTERNATYWNĄ, JEDNAK NIE PODZIAŁAŁA ONA NA WSZYSTKIE DOLEGLIWOŚCI TOWARZYSZĄCE HASHIMOTO. OBECNIE LECZĘ SIĘ Z WIELKIM SUKCESEM DZIĘKI KSIĄŻKOM I WSKAZÓWKOM MEDICAL MEDIUM.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.