To bomba smakowa i witaminowa, którą mogłabym jeść miskami. Same kolory warzyw w sałatce sprawiają, że jem ją oczami zanim podam na stół. Trzeba uważać, bo w jedzenie sałaty można się nieźle wciągnąć.
Zielone warzywa liściaste zaliczają się do jednych z najbardziej odżywczych na świecie. Są pełne witamin A, C, K, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Spożywanie ich to jak kupno biletu na dobre samopoczucie. Poprawiają odpowiedź immunologiczną, oczyszczają krew, zwalczają raka i stanowią paliwo dla mózgu.
Polecam sałatkę jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie po dodaniu mięsa czy krewetek.
Zielona sałatka
Składniki:
- ½ główki sałaty masłowej
- dwie garści świeżego, opłukanego szpinaku
- pół pęczka natki
- pół zielonego ogórka
- 1 awokado
- plasterek drobno posiekanej szalotki (dla ostrzejszego smaku)
- Składniki na sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki mleczka kokosowego 85%, 1 łyżeczka octu jabłkowego, pół pęczka koperku, 1 łyżeczka aminokwasów kokosowych, ½ łyżeczki soku z limonki lub cytryny, szczypta soli
Przygotowanie:
Liście sałaty kroję w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekam.
Wszystkie składniki na sałatkę przekładam do miski.
Składniki sosu, oprócz koperku, blenduję za pomocą blendera. Koperek siekam nożem i dodaję do sosu.
Na końcu sałatę polewam sosem.
Wskazówki:
Składniki na dwie porcje.