Żelki borówkowe

4 składników 2h łatwy

Żelatyna jest zalecana w diecie Paleo ze względu na cenne właściwości zdrowotne, a te oto żelki borówkowe są pysznym i zabawnym sposobem na zwiększenie jej ilości w diecie. Oczywiście można robić je w nieskończonej liczbie kombinacji smakowych, są szybkie i łatwe w produkcji, a do tego sprawdzą się jako szybka przekąska w ciągu dnia.

Mój wybór padł na borówki, gdyż są jednymi ze zdrowszych owoców i często po nie sięgam. Mają niezbyt wysoki indeks glikemiczny i są napakowane antyoksydantami.  Ilość substancji słodzącej dostosowujemy do swoich preferencji. Borówki akurat nie są kwaśne i można jej dodać tylko odrobinę.

Do zrobienia żelek nie potrzebujemy silikonowych foremek. Wystarczy mieć płaskie, szklane naczynie, do którego wlejemy masę owocową, a po stężeniu pokroić ją nożem na mniejsze kawałki. Żelki należy przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Jednak zapewniam, że tak długo tam nie wytrzymają. Żujmy wiec żelki na piękne jelita, skórę, włosy i paznokcie!

Żelki borówkowe

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 2h

Składniki:

  • 150g mrożonej borówki amerykańskiej
  • 100ml wody
  • 10g żelatyny w proszku plus 3 łyżki zimnej wody do namoczenia
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Borówki wkładam do rondelka razem z wodą i zagotowuję na średnim ogniu. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze około 10 minut aż owoce rozpadną się i uzyskam gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniam je łyżką.

  2. Żelatynę namaczam 5 minut w zimnej wodzie.

  3. Borówki przecedzam przez sitko i czekam aż trochę ostygną. Przekładam powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodaję syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewam delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.

  4. Przelewam miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.

Wskazówki:

Żelki należy wyjąć z lodówki godzinę przed spożyciem. Wtedy czuć smak owoców.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.