Żelki borówkowe

4 składników 2h łatwy

Żelatyna jest zalecana w diecie Paleo ze względu na cenne właściwości zdrowotne, a te oto żelki borówkowe są pysznym i zabawnym sposobem na zwiększenie jej ilości w diecie. Oczywiście można robić je w nieskończonej liczbie kombinacji smakowych, są szybkie i łatwe w produkcji, a do tego sprawdzą się jako szybka przekąska w ciągu dnia.

Mój wybór padł na borówki, gdyż są jednymi ze zdrowszych owoców i często po nie sięgam. Mają niezbyt wysoki indeks glikemiczny i są napakowane antyoksydantami.  Ilość substancji słodzącej dostosowujemy do swoich preferencji. Borówki akurat nie są kwaśne i można jej dodać tylko odrobinę.

Do zrobienia żelek nie potrzebujemy silikonowych foremek. Wystarczy mieć płaskie, szklane naczynie, do którego wlejemy masę owocową, a po stężeniu pokroić ją nożem na mniejsze kawałki. Żelki należy przechowywać w lodówce przez około 4 dni. Jednak zapewniam, że tak długo tam nie wytrzymają. Żujmy wiec żelki na piękne jelita, skórę, włosy i paznokcie!

Żelki borówkowe

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 2h

Składniki:

  • 150g mrożonej borówki amerykańskiej
  • 100ml wody
  • 10g żelatyny w proszku plus 3 łyżki zimnej wody do namoczenia
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Borówki wkładam do rondelka razem z wodą i zagotowuję na średnim ogniu. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze około 10 minut aż owoce rozpadną się i uzyskam gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniam je łyżką.

  2. Żelatynę namaczam 5 minut w zimnej wodzie.

  3. Borówki przecedzam przez sitko i czekam aż trochę ostygną. Przekładam powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodaję syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewam delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.

  4. Przelewam miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.

Wskazówki:

Żelki należy wyjąć z lodówki godzinę przed spożyciem. Wtedy czuć smak owoców.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.