Te wegańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy są pyszne, mają wszechstronne zastosowanie i bardzo łatwo się je robi. Są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych, bo zobaczycie, że mięsożercom też będą smakować. Jak wszystkie moje potrawy nie zawierają glutenu, jajek, czy nabiału.

WEGAŃSKIE KOTLETY Z KALAFIORA I CIECIERZYCY

Wegańskie burgery z kalafiora i ciecierzycy

Uwielbiam je jeść przede wszystkim dlatego, że łączą w sobie aksamitność kalafiora (dla tych, którzy za jego smakiem nie przepadają, dodam, że po smażeniu jego smak zanika) i chrupkość ciecierzycy. Moim zdaniem mają idealną konsystencję i doprawione są bardzo lekko, tak, żeby smak przypraw było czuć gdzieś w tle. Przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu. Nie trzeba nawet podsmażać cebuli czy czosnku i myślę, że jest to dużym plusem. Nie polecam ich piec w piekarniku, gdyż sama przetestowałam, że po upieczeniu nie smakują dobrze. Mąka z ciecierzycy musi być usmażona.

Te wegańskie burgery można podjadać jako przekąskę z ulubionym sosem, można je położyć na swoją ulubioną sałatkę, zjeść jako danie główne razem z pieczonymi ziemniakami lub włożyć między ulubione pieczywo. Można spokojnie zrobić ich więcej i zamrozić na później.

Najlepiej smakują prosto z patelni. Ja muszę się ostro hamować, żeby nie zjeść ich wszystkich na raz. A zanim podam przepis, to jeszcze szybko napiszę skąd u mnie taka zmiana w kierunku weganizmu.

W ostatnim czasie na moim blogu nie pojawiają się potrawy mięsne. Częściowo jest to spowodowane tym, że ograniczam bardzo mięso w swojej diecie z powodów zdrowotnych, a częściowo tym, że po prostu w trzeciej ciąży przestałam trawić mięso. Każde zjedzenie choćby małej ilości kończy się u mnie dwudniowymi nudnościami i chodzeniem po ścianach 🙂 Choć mięso nadal chętnie bym jadła, to zdecydowanie lepiej czuję się bez niego, więc w trosce o zdrowie powoli przestawiam się na weganizm. Kto wie jak to się skończy…

OPRÓCZ TEGO, ŻE TE KOTLETY Z KALAFIORA SMAKUJĄ WYŚMIENICIE, TO SĄ:

  • bezglutenowe
  • bez jajka
  • bez nabiału
  • roślinne
  • wegańskie
  • aksamitne i chrupiące
  • łatwe i szybkie w przygotowaniu

 

A OTO PRZEPIS NA WEGAŃSKIE KOTLETY Z KALAFIORA I CIECIERZYCY:

Wegańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 15min

Składniki:

  • 1/4 dużego kalafiora (okolo 250-280g)
  • słoik ciecierzycy w zalewie (użyłam BIO 220g masy netto)
  • spora garść posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 50g mąki z ciecierzycy
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego lnu
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki mielonej czarnuszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia (u mnie bezwonny)

Przygotowanie:

  1. Kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odsączam dokładnie z wody i czekam aż wystygnie. To ważne, aby nie blendować go, gdy jest jeszcze gorący. Ciecierzycę odsączam na sicie.

  2. W międzyczasie do osobnej miski wsypuję mąkę, len i przyprawy i wszystko mieszam.

  3. Do miski malaksera wrzucam ugotowanego kalafiora, ciecierzycę, natkę oraz czosnek. Blenduję wszystko na niezbyt jednolitą masę. Dodaję do masy mąkę z przyprawami. Mieszam wszystko rękami i formuję kotlety.

  4. Smażę kotlety po 3-4 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Ważne, aby kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz. Odsączam na papierze i gotowe.

Wskazówki:

-z podanych proporcji otrzymałam 14 kotletów
-przyprawy można dobrać sobie samemu według smaku, jednak taki mix smakuje wybornie i warto dodać je wszystkie
-nie polecam piec kotletów w piekarniku

Wegańskie burgery z kalafiora i ciecierzycy

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.