Wegański krupnik z kaszą owsianą

11 składników 50min łatwy

Bo kiedy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, sycącej i aromatycznej zupy.

Ostatnio media donoszą, że w czasie panoszących się wirusów najlepiej stosować dietę bezmięsną. Dlatego mój krupnik jest wegański, ale za to mocno rozgrzewający i daje niezłą krzepę. A to za sprawą kaszy owsianej, która jest cennym źródłem węglowodanów złożonych i zapewnia uczucie sytości na bardzo długo.

Sama nie wiem kiedy mnie ominęło, że istnieje coś takiego jak kasza owsiana, którą można, rzecz jasna, kupić w wersji bezglutenowej. Odkryłam ją niedawno i od razu przypadła mi do gustu. Do krupniku nadaje się idealnie, bo jest lepka i daje taki sam żelowy efekt co kasza glutenowa. Oprócz tego jest pożywna, bardzo smaczna i zdrowa. Z tego względu bardzo polecam włączyć ją do menu.

JAK GOTOWAĆ KASZĘ OWSIANĄ?

Kaszę owsianą gotuje się dosyć długo, bo około 30 minut. Można ją zjeść zarówno na sposób wytrawny jak i na słodko. Można dodawać do farszów, gołąbków czy pierogów lub przyrządzić śniadanie na słodko z ulubionymi owocami i napojem roślinnym. Jest więc bardzo praktyczna.

Proporcje, które podaję w przepisie na poniższy krupnik są obliczone na naprawdę duży gar zupy. Dla większej rodziny starczy na 2 dni, a dla mniejszej na 3 lub 4.

Wegański krupnik z kaszą owsianą

A OTO PRZEPIS NA WEGAŃSKI KRUPNIK Z KASZĄ OWSIANĄ:

Wegański krupnik z kaszą owsianą

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 50min

Składniki:

  • 1 włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera korzeniowego, biała część pora)
  • 1 cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy owsianej (użyłam firmy Pięć Przemian)
  • garść natki i opcjonalnie garść koperku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
  • 3,5l zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • aminos kokosowy (można dodać na końcu dla podkreślenia smaku)

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieram i ścieram na tarce. Pora kroję w drobne paski. Tak przygotowane warzywa wkładam do garnka i zalewam 3,5l zimnej wody. Dorzucam liście laurowe, pieprz, lubczyk i 1 łyżeczkę soli.

  2. Cebulę płuczę i kroję na pół. Na suchej patelni rumienię cebulę, aby się lekko przypaliła i wrzucam do zupy.

  3. Kiedy zupa zacznie się gotować (chwilę to potrwa, bo jest tam spora ilość wody), wrzucam przepłukaną kaszę owsianą i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu.

  4. Po 20 minutach wkrawam do zupy obrane ziemniaki (kroję prosto do garnka w kawałki) i dodaję jeszcze 1/2 łyżeczki soli. Gotuję zupę kolejne 20 minut.

  5. Po tym czasie zdejmuję zupę z ognia i dodaję posiekaną drobno natkę i opcjonalnie koperek. Chwilę czekam aż smaki ziół się wymieszają i zupa trochę ostygnie. Na talerzu doprawiam zupę aminosem kokosowym (zdrowy odpowiednik sosu sojowego).

Wegański krupnik z kaszą owsianą

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.