Tygrysie kulki

6 składników  łatwy

Migdały ziemne, inaczej cibora jadalna lub orzech tygrysi to jedyny produkt „orzechopodobny” dozwolony na protokole. W rzeczywistości nie są one orzechami lecz bulwami.

Były wykorzystywane już w kuchni starożytnego Egiptu. Mają przyjemny słodki posmak i dlatego idealnie sprawdzą się w deserach. Na dodatek mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawierają bardzo dużo błonnika, więcej niż quinoa czy nasiona chia. Działają jako prebiotyk – dobre bakterie w przewodzie pokarmowym czerpią z nich energię. Mają zdolność zwalczania patogenów takich jak salmonella czy E coli. Pomagają regulować poziom cukru we krwi, a więc są wskazane dla cukrzyków. Są świetnym źródłem białka, magnezu, witamin E i C oraz zdrowych tłuszczów. Obecnie przeżywają swój wielki powrót do łask i wchodzą do grona superfoodów. Jak widać lista zalet jest długa, nie mam więc żadnych wyrzutów przegryzając je parę razy dziennie. Natomiast kiedy łączę je z daktylami połowa z nich od razu musi od razu trafić do zamrażarki, żeby nie zostały skonsumowana przeze mnie na poczekaniu. A kulkami należy się po prostu delektować i poczuć jak czas na chwilę staje w miejscu, kiedy rozpływają się w ustach.

Tygrysie kulki (30 sztuk)

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  20min

Składniki:

  • 200g daktyli
  • 50g płatków kokosowych
  • paczka owoców liofilizowanych, około 30g (opcjonalnie)
  • 200g migdałów ziemnych
  • 100ml oleju kokosowego extra virgin
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Migdały ziemne zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem do namoczenia na około 10 godzin.

  2. Daktyle zalewam wrzątkiem i czekam aż zmiękną około 5 minut.

  3. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych wkładam do wysokoobrotowego blendera (np. Vitamix) i ubijam je około 10 minut. W trakcie ubijania robię jedną lub dwie przerwy, żeby dać odpocząć robotowi.

  4.  Formuję kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych.

  5. Wstawiam do lodówki na przynajmniej 5 godzin.

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.