Tygrysie ciastka z rodzynkami AIP, paleo

6 składników  

Oto małe kruche cudeńka w sam raz do przegryzienia przy popołudniowej herbatce. Z tymi ciastkami protokół autoimmunologiczny nie jest taki straszny jak go malują. Ich wyśmienity orzechowy smak i zapach sprawiają, że nie można im się oprzeć już podczas wyrabiania ciasta. Podstawowym składnikiem w tym przepisie jest mąka z migdałów ziemnych. Wtajemniczeni mogą się domyślić tego już po ich nazwie. To właśnie dzięki naturalnej słodyczy tych migdałów nie trzeba dodawać do ciastek cukru, a przygotowanie deseru nie nastręczy wielu problemów.
Migdały ziemne znane również jako cibora jadalna czy orzech tygrysi można mylnie uznać za orzechy. W rzeczywistości są to suszone bulwy cibory jadalnej, które mogą być spożywane w łupinie po uprzednim namoczeniu, łuskane lub w postaci mąki. Ich lista zalet jest bardzo długa. Przede wszystkim są doskonałym źródłem skrobi opornej, co czyni je wspaniałym prebiotykiem. Moje celiakowo-immunologiczne jelita bardzo dobrze tolerują je i są ciekawą alternatywą dla mąki kokosowej, która trochę mi się już przejadła. Mają jeszcze jedną bardzo korzystną właściwość – pozostawiają uczucie sytości na bardzo długo. Po zjedzeniu garści takich orzechów, czuję się pełna przez dłuższy czas. Mogą być więc dobrym pomysłem na przekąskę w podróży. W końcu, ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i tu przyznam się, że mam już lekkiego kręćka na ich punkcie, a w zanadrzu kilka innych przepisów z ich udziałem. Póki co polecam wypróbować te ciasteczka. Na pewno się nie rozczarujecie.

Tygrysie ciastka z rodzynkami AIP, paleo (18 sztuk)

  • Poziom:  
  • Przygotowanie:  

Składniki:

  • 200g mąki z migdałów ziemnych
  • 85g purée z gotowanej marchewki (około 2 marchewki)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.

  2. Wszystkie składniki oprócz rodzynek wkładam do miski i dobrze ugniatam do całkowitego połączenia. Na koniec dodaje rodzynki i mieszam.

  3. Formuję niezbyt duże ciastka w kształcie dysków i kładę na silikonową matę do pieczenia.

  4. Wkładam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 20 minut.

 

4 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.