Truskawki przekładane czekoladowym musem

5 składników 30min  łatwy

Truskawki mogłabym jeść kilogramami, a z tym puszystym musem z awokado to już tonami. Uwielbiam wylizywać go z zakamarków blendera. No i muszę się mocno powstrzymywać, żeby nie zjeść go całego na raz. Koniecznie spróbujcie tego prostego i szybkiego deseru z truskawkami w roli głównej.

Truskawki przekładane czekoladowym musem (2 duże porcje lub 3 mniejsze)

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  20min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • 8 suszonych daktyli
  • 2 łyżki karobu
  • 100g śmietanki kokosowej z lodówki
  • 1 awokado
  • 400g truskawek

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem i namaczam około 15 minut.

  2. Awokado obieram ze skórki.

  3. Do kielicha blendera wrzucam po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce) i awokado. Wszystko blenduję na wysokich obrotach aż otrzymam puszystą, gładką masę.

  4. Chowam masę na 30 minut do lodówki.

  5. Truskawki płuczę, obieram z szypułek i kroję na mniejsze części.

  6. W pucharkach układam naprzemiennie truskawki z musem. Do wyłożenia musu użyłam torebki przeznaczonej do zamrażania żywności. Nacięłam jej róg i rękaw cukierniczy był gotowy. Dekoruję listkami mięty.

  7. Deser można jeszcze chwilę schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.