Truskawki mogłabym jeść kilogramami, a z tym puszystym musem z awokado to już tonami. Uwielbiam wylizywać go z zakamarków blendera. No i muszę się mocno powstrzymywać, żeby nie zjeść go całego na raz. Koniecznie spróbujcie tego prostego i szybkiego deseru z truskawkami w roli głównej.
Truskawki przekładane czekoladowym musem (2 duże porcje lub 3 mniejsze)
Składniki:
- 8 suszonych daktyli
- 2 łyżki karobu
- 100g śmietanki kokosowej z lodówki
- 1 awokado
- 400g truskawek
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem i namaczam około 15 minut.
Awokado obieram ze skórki.
Do kielicha blendera wrzucam po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce) i awokado. Wszystko blenduję na wysokich obrotach aż otrzymam puszystą, gładką masę.
Chowam masę na 30 minut do lodówki.
Truskawki płuczę, obieram z szypułek i kroję na mniejsze części.
W pucharkach układam naprzemiennie truskawki z musem. Do wyłożenia musu użyłam torebki przeznaczonej do zamrażania żywności. Nacięłam jej róg i rękaw cukierniczy był gotowy. Dekoruję listkami mięty.
Deser można jeszcze chwilę schłodzić w lodówce.