Tarta z nadzieniem kokosowo-daktylowym

8 składników Średni 

To jedno z moich ulubionych ciast na protokole autoimmunologicznym. Nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne z racji tego, że krem z daktylami bardzo przypomina karmel czy toffi. Kiedy więc rodzina będzie zajadać się mazurkiem kajmakowym, ja mogę zjeść równie dobrą, a nawet nie wiem czy nie lepszą, kruchą tartę z nadzieniem, którego smak jest tak dobry, że aż nie do opisania. Jestem z niego wyjątkowo dumna i szczerze polecam wypróbować. Można je zrobić do jakiegokolwiek kruchego ciasta. Nie musi być koniecznie to z mąki z migdałów ziemnych. Pozycja obowiązkowa na stole wielkanocnym.

Tarta z nadzieniem kokosowo-daktylowym (na formę o średnicy 24cm)

  • Poziom: Średni 
  • Przygotowanie:  

Składniki:

  • 140g mąki z migdałów ziemnych
  • 60g skrobi z maranty
  • szczypta soli
  • 100g zimnego oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce)
  • 45ml zimnej wody (schłodzonej w lodówce)
  • 400ml śmietanki kokosowej
  • 150g daktyli
  • 3 listki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Ciasto:

    140g mąki z migdałów ziemnych, 60g skrobi z maranty, szczypta soli, 100g zimnego oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce), 45ml zimnej wody (schłodzonej w lodówce),

    • Mąkę z migdałów i maranty przesypuję do miski. Mieszam razem z solą i dodaję olej kokosowy. Olej kokosowy powinien być schłodzony w lodówce przynajmniej przez 15 minut i być na twardy, ale na tyle, żeby dało się go ugnieść.
    • Wyrabiam dokładnie ciasto i powoli dodaję zimną wodę cały czas ugniatając.
    • Chowam ciasto do lodówki na 10 minut.
    • Formę na tartę wykładam ciastem i ponownie schładzam ciasto w lodówce przez około 15 minut.
    • Po wyjęciu z lodówki nakłuwam ciasto widelcem (chyba, że macie np. specjalną formę z dziurkami dzięki którym ciasto wychodzi idealnie kruche-wtedy nie trzeba nakłuwać).
    • Wkładam formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę przez około 17 minut, aż będzie rumiana.

  2. Krem:

    400ml śmietanki kokosowej (w temp pokojowej), 150g daktyli, 3 listki żelatyny

    • Daktyle parzę we wrzątku 15 minut.
    • Wkładam daktyle do blendera razem ze śmietanką i blenduję na wysokich obrotach na gładką masę.
    • Żelatynę zamaczam w wodzie i zostawiam na 5 minut.
    • Masę kokosowo-daktylową przelewam do rondelka i dodaję namoczone listki żelatyny.
    • Delikatnie podgrzewam całość aż do rozpuszczenia żelatyny.

  3. Masę kokosowo-daktylową wylewam na upieczone, ostudzone ciasto i wkładam do lodówki na około 4 godziny aż stężeje.

 

WSKAZÓWKA : śmietankę kokosową można kupić TU, mąkę z migdałów ziemnych można kupić na Allegro, skrobię z maranty i żelatynę w listkach można kupic np. TU

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.