To jedno z moich ulubionych ciast na protokole autoimmunologicznym. Nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne z racji tego, że krem z daktylami bardzo przypomina karmel czy toffi. Kiedy więc rodzina będzie zajadać się mazurkiem kajmakowym, ja mogę zjeść równie dobrą, a nawet nie wiem czy nie lepszą, kruchą tartę z nadzieniem, którego smak jest tak dobry, że aż nie do opisania. Jestem z niego wyjątkowo dumna i szczerze polecam wypróbować. Można je zrobić do jakiegokolwiek kruchego ciasta. Nie musi być koniecznie to z mąki z migdałów ziemnych. Pozycja obowiązkowa na stole wielkanocnym.
Tarta z nadzieniem kokosowo-daktylowym (na formę o średnicy 24cm)
Składniki:
- 140g mąki z migdałów ziemnych
- 60g skrobi z maranty
- szczypta soli
- 100g zimnego oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce)
- 45ml zimnej wody (schłodzonej w lodówce)
- 400ml śmietanki kokosowej
- 150g daktyli
- 3 listki żelatyny
Przygotowanie:
Ciasto:
140g mąki z migdałów ziemnych, 60g skrobi z maranty, szczypta soli, 100g zimnego oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce), 45ml zimnej wody (schłodzonej w lodówce),
• Mąkę z migdałów i maranty przesypuję do miski. Mieszam razem z solą i dodaję olej kokosowy. Olej kokosowy powinien być schłodzony w lodówce przynajmniej przez 15 minut i być na twardy, ale na tyle, żeby dało się go ugnieść.
• Wyrabiam dokładnie ciasto i powoli dodaję zimną wodę cały czas ugniatając.
• Chowam ciasto do lodówki na 10 minut.
• Formę na tartę wykładam ciastem i ponownie schładzam ciasto w lodówce przez około 15 minut.
• Po wyjęciu z lodówki nakłuwam ciasto widelcem (chyba, że macie np. specjalną formę z dziurkami dzięki którym ciasto wychodzi idealnie kruche-wtedy nie trzeba nakłuwać).
• Wkładam formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę przez około 17 minut, aż będzie rumiana.Krem:
400ml śmietanki kokosowej (w temp pokojowej), 150g daktyli, 3 listki żelatyny
• Daktyle parzę we wrzątku 15 minut.
• Wkładam daktyle do blendera razem ze śmietanką i blenduję na wysokich obrotach na gładką masę.
• Żelatynę zamaczam w wodzie i zostawiam na 5 minut.
• Masę kokosowo-daktylową przelewam do rondelka i dodaję namoczone listki żelatyny.
• Delikatnie podgrzewam całość aż do rozpuszczenia żelatyny.Masę kokosowo-daktylową wylewam na upieczone, ostudzone ciasto i wkładam do lodówki na około 4 godziny aż stężeje.
WSKAZÓWKA : śmietankę kokosową można kupić TU, mąkę z migdałów ziemnych można kupić na Allegro, skrobię z maranty i żelatynę w listkach można kupic np. TU