Jednym z produktów, za którym najbardziej się tęskni na protokole jest pomidor. Ze względu na zawartość substancji takich jak lektyny i saponiny wpływają one niekorzystnie na układ immunologiczny i przyczyniają się do nieszczelności jelitowej. Z tęsknoty za pomidorami powstał mój przepis na spaghetti bolognese, który jest eksplozją smaków i aromatów z mnóstwem warzyw i przypraw. Czyli zawiera wszystko co lubię najbardziej. Po zjedzeniu takiego spaghetti jestem spokojna, że dostarczyłam organizmowi dużo witamin i minerałów.
Do przepisu potrzebne są pieczone warzywa. Kiedy już raz uruchamiam piekarnik, wkładam do niego całe mnóstwo warzyw, żeby mieć zapas na kolejne dni. I tak oprócz dyni i buraków można też upiec marchewki, pietruszki czy bataty. Przy prowadzeniu kuchni paleo inaczej się nie da.
Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii AIP paleo
Składniki:
- 1 dynia piżmowa o wadze 1kg
- 1 burak
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych listków szałwii (około 12)
- około 450g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 200ml rosołu
- 2 łyżki aminokwasów kokosowych (opcjonalne ale wskazane dla wzbogacenia smaku)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól himalajska do smaku
- 2 małe cukinie lub jedna duża
Przygotowanie:
Dynię obieram, wydrążam pestki, kroję na większe kawałki i smaruję 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka myję i owijam w papier do pieczenia. Piekę dynię razem z burakiem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dynia jest upieczona po około 40 minutach, a burak po godzinie. Trzeba sprawdzić widelcem czy warzywa są dostatecznie miękkie.
Cebulę siekam w malakserze na drobne kawałki i wrzucam na średnio rozgrzany olej kokosowy. Dodaję szczyptę soli i smażę na delikatnym ogniu przez 3-5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i szałwię i smażę pół minuty. Zwiększam ogień i wrzucam mięso mielone. Doprawiam solą, sproszkowanym czosnkiem i kurkumą. Smażę aż zbrązowieje i straci czerwony kolor.
W międzyczasie szatkuję marchewkę i pietruszkę w malakserze na drobne kawałki. Gdy mięso jest usmażone, dodaję warzywa i znowu doprawiam szczyptą soli. Pozwalam im się smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
Upieczoną dynię i buraka blenduję na gładką masę. Dodaję do mięsa wraz z rosołem, aminokwasami, oregano i solą do smaku. Zostawiam na wolnym ogniu na około 20 minut.
Przygotowuję spaghetti z cukinii. Najpierw obieram je ze skórki i za pomocą obieraczki julienne lub specjalnej temperówki tnę cukinie na makaronowe paski.
Zalewam makaron z cukinii wrzątkiem na około 3 minuty, a potem od razu przekładam do miski z zimną wodą. W ten sposób cukinia nie będzie ani za miękka ani za twarda.
W końcu wykładam cukinię na talerz i polewam sosem bolognese. Et voila, możemy spożywać.
Wskazówki:
Składniki na 4 porcje.