Sardynki są bardzo sprytnym rozwiązaniem, kiedy musimy szybko coś zjeść. Przy okazji dostarczamy organizmowi białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Bardzo dobrze sprawdzą się więc w podróży ze względu na łatwość przechowywania i dostępność. W tej sałatce połączyłam je z cytryną, chrupiącym dodatkiem w postaci marchewki i zdecydowanym smakiem oliwek. Zaserwowana na sałacie jest pyszną i zdrową przekąską na lunch lub na kolację.
Słoneczna sałatka sardynkowa
Składniki:
- 1 puszka sardynek w oliwie
- 1 surowa marchew
- 2 rzodkiewki
- 1 łyżka zielonych oliwek
- skórka z ½ cytryny i 1 łyżka soku z cytryny
- 6 liści sałaty masłowej
- szczypiorek i bazylia do przybrania
Przygotowanie:
Cytrynę sparzam i na tarce ścieram skórkę oraz wyciskam sok do miski.
Do tej samej miski wrzucam pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojona w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości.
Na talerz wykładam sałatę, a na nią zawartość miski. Posypuję sałatkę posiekanym szczypiorkiem i bazylią.