Słoneczna sałatka sardynkowa

7 składników  łatwy

Sardynki są bardzo sprytnym rozwiązaniem, kiedy musimy szybko coś zjeść. Przy okazji dostarczamy organizmowi białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Bardzo dobrze sprawdzą się więc w podróży ze względu na łatwość przechowywania i dostępność. W tej sałatce połączyłam je z cytryną, chrupiącym dodatkiem w postaci marchewki i zdecydowanym smakiem oliwek. Zaserwowana na sałacie jest pyszną i zdrową przekąską na lunch lub na kolację.

Słoneczna sałatka sardynkowa

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  15min

Składniki:

  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • 1 surowa marchew
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • skórka z ½ cytryny i 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 liści sałaty masłowej
  • szczypiorek i bazylia do przybrania

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparzam i na tarce ścieram skórkę oraz wyciskam sok do miski.

  2. Do tej samej miski wrzucam pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojona w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości.

  3.  Na talerz wykładam sałatę, a na nią zawartość miski. Posypuję sałatkę posiekanym szczypiorkiem i bazylią.

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.