Sernik wegański, który pachnie serem i smakuje jak sernik.

Myślałam, że to niemożliwe. Do tej pory wszystkie moje serniki przypominały w jakimś stopniu sernik nabiałowy, były jakąś tam imitacją i stanowiły opcję zjedzenia zdrowszego deseru. Ale ten sernik jest inny. Jest to INNOWACYJNA RECEPTURA, bo oparta na takiej kombinacji składników, żeby razem dawały efekt prawdziwego sernika. To nie jest marna imitacja tego tradycyjnego ciasta, w której używa się nerkowców, kaszy jaglanej, ciecierzycy czy tofu. To wierna kopia sernika.

Sernik pieczony doskonały (wegański i bez glutenu)

Już surowa masa smakuje dokładnie tak samo, jak ta surowa sernikowa. Po upieczeniu ciasto wyrasta, żeby potem opaść i stworzyć charakterystyczne pęknięcia na powierzchni. Po schłodzeniu jego konsystencja jest taka sama, jak sernika z prawdziwego białego sera. Musicie go spróbować.

Jakie składniki dają efekt prawdziwego sernika

Przede wszystkim bakterie jogurtowe z jogurtu kokosowego. Ja użyłam tego marki Planton bez cukru. Kolejnym ważnym składnikiem jest sok z cytryny i wanilia dla odpowiedniego smaku. Śmietanka kokosowa i skrobia pozwalają natomiast osiągnąć kremową konsystencję i stały stan skupienia. Ot i cała tajemnica na udany wegański przepis na sernik.

Kilka ważnych wskazówek

Okrągłą formę trzeba cienko i wysoko wyłożyć ciastem i starać się to zrobić równomiernie, gdyż zbyt grube kawałki będą się opornie kroić. Najpierw ciasto to trzeba chwilę podpiec w wyższej temperaturze, żeby się zarumieniło, ale tylko chwilę, żeby nie stwardniało jak kamień.

Zresztą można tutaj zastosować dowolne, ulubione ciasto. Jeśli ktoś je gluten, może użyć innych mąk. Niekoniecznie musi to być takie ciasto, jak w tym przepisie. Ważne, aby było zwarte, żeby masa serowa z niego nie wypłynęła.

Masa serowa jest bardzo lejąca, jak rzadka zupa. Dlatego polecam ją wlewać, kiedy forma na ciasto jest już w piekarniku. Nie ma wtedy ryzyka, że przy przenoszeniu foremki ciasto się rozleje. Po upieczeniu nie będzie już rzadka tylko sprężysta. Jednak do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji sernik należy schować do lodówki. Najlepiej na noc. I to niestety jest najgorsza część robienia tego ciasta. Czekanie całą noc na degustację może okazać się trudne. Ale tak trzeba.

Sernik pieczony doskonały (wegański i bez glutenu)

Ten sernik pieczony jest:

  • bezglutenowy
  • bez sera
  • bez jaj
  • wegański
  • kremowy
  • delikatny
  • puszysty
  • wyraźny w smaku
  • jak tradycyjny sernik z sera

Sernik pieczony doskonały (wegański i bez glutenu)

A jeśli macie ochotę na jakiś inny klasyk, to polecam spróbować również:

A OTO JAK UPIEC BEZGLUTENOWY I WEGAŃSKI SERNIK DOSKONAŁY:

Sernik pieczony doskonały (wegański, bez glutenu)

  • Przygotowanie: 40min
  • Gotowanie: 45min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 140g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80g mielonych migdałów (użyłam Belbake z Lidla)
  • 60g syropu klonowego
  • 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Składniki na masę serową:
  • 200g daktyli (użułam enerBio z Rossmanna)
  • 2 jogurty kokosowe naturalne Planton bez cukru (po 160g każdy)
  • 200g śmietanki kokosowej (twardej masy powstałej po schłodzeniu mleka kokosowego przez 24h w lodówce, u mnie Real Thai)
  • 30g skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej (około 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60ml soku z cytryny (u mnie cała jedna spora cytryna)

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na bok. Mielony len mieszam z wodą o temperaturze pokojowej i odstawiam na chwilę na bok.

  2. Do miski wsypuję mąkę owsianą, mielone migdały, wlewam syrop klonowy, olej kokosowy i dorzucam mieszankę z lnu i wody. Zagniatam wszystkie składniki, aż otrzymam jednorodne ciasto. Foremkę o średnicy 18cm wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję olejem. Wyklejam dno i boki formy ciastem. Staram się to zrobić cienko, równomiernie oraz iść mocno z ciastem w górę, żeby objęło masę serową.

  3. Na dnie ciasta robię jedno delikatne nakłucie widelcem. Wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto i zmniejszam temperaturę w piekarniku do 160 stopni.

  4. Daktyle odsączam dokładnie z wody. Wszystkie składniki na masę serową wrzucam do blendera, najlepiej jakiegoś mocnego, wysokoobrotowego. Blenduję na gładką masę. Masa będzie rzadka, o konsystencji zupy. Gotową masę serową przelewam do formy. Najlepiej zrobić to jak foremka będzie już w piecu, żeby nie wylać masy.

  5. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę 45 minut w 160 stopniach (u mnie z opcją termoobiegu). Masa serowa urośnie, ale opadnie w miarę stygnięcia. Studzę sernik na blacie, zakrywam folią spożywczą i chowam do lodówki na noc. Przez noc masa stężeje i będzie wyglądać jak tradycyjna, nabiałowa masa.

Wskazówki:

Składniki na formę o średnicy 18cm.
EDIT: w pierwszej wersji przepisu napisałam, że potrzebne jest 60g skrobi z tapioki- MÓJ BŁĄD 🙁 3 łyżki skrobi równa się 30g skrobi, już poprawione i za nieścisłość serdecznie przepraszam 🙁

Sernik pieczony doskonały (wegański i bez glutenu)

8 komentarzy
  1. Masa sernikowa wyszła mi bardzo ciemna a struktura „maziowata”, nie wiem czemu 🙁 wszystko według przepisu. Jeśli chodzi o smak czułam głownie cytrynę, więc może należałoby dodać jej trochę mniej.

    1. Przykro mi 🙁 dziwi mnie to, bo robiłam już z tego przepisu 4 razy i za każdym razem wyszło. Może coś z daktylami było nie tak? Albo mleczko kokosowe czy jogurt zawierały różne inne składniki 🙁 struktura powinna być lekko galaretowata, nie za bardzo wiem co znaczy maziowata? nie ścięła się?pozdrawiam

    1. Nie próbowałam. Daktyle mają nadawać też odpowiednią strukturę więc nie wiem czy wyjdzie bez. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.