W kuchni lubię często iść na łatwiznę i sięgać po nieskomplikowane rozwiązania. Ten przepis z kilku składników sprawdza się zawsze kiedy nie mam ochoty na gotowanie wymyślnych potraw i potrzebuję mieć gotowy obiad w 15 minut. Ponadto danie to jest szalenie zdrowe,…
Warzywa
Prosty dodatek z warzyw korzeniowych do każdego rodzaju mięsa. Marchewka z olejem kokosowym ma zupełnie nowy wymiar smaku, a pietruszka z czosnkiem i natką to bardzo udane połączenie.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek jest chrupiąca cukinia z wędzonym łososiem i pastą z karczochów.
Kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem i znajdują się w ścisłej czołówce jeśli chodzi o uszczelnienie bariery jelitowej. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonej kapuście czy ogórku pomagają osiągnąć właściwe pH w przewodzie pokarmowym, które jest potrzebne do namnażania się dobrych…
Świeży zielony ogórek to dobry przyjaciel każdej osoby z przewlekłym stanem zapalnym, gdyż hamuje aktywność enzymów prozapalnych. Ponadto dzięki zawartości fizetyny wspomaga pracę mózgu, a dokładniej pomaga w regeneracji komórek nerwowych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie pamięci. Pamiętajmy jednak,…
Jednym z produktów, za którym najbardziej się tęskni na protokole jest pomidor. Ze względu na zawartość substancji takich jak lektyny i saponiny wpływają one niekorzystnie na układ immunologiczny i przyczyniają się do nieszczelności jelitowej. Z tęsknoty za pomidorami powstał mój przepis na spaghetti bolognese, który jest eksplozją…
To bomba smakowa i witaminowa, którą mogłabym jeść miskami. Same kolory warzyw w sałatce sprawiają, że jem ją oczami zanim podam na stół. Trzeba uważać, bo w jedzenie sałaty można się nieźle wciągnąć. Zielone warzywa liściaste zaliczają się do jednych z najbardziej…
Odkąd pamiętam była na każdym świątecznym stole. Chciałam stworzyć coś podobnego lecz bez jajka i majonezu i udało się. Bierzemy warzywa z rosołu, dodajemy parę chrupkich składników, a wszystko polewamy sosem z awokado. Kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy, zjadłam natychmiast wszystko…
Zaskoczyły mnie zupełnie. Nie zawierają jajka, ale wcale nie przeszkodziło to w otrzymaniu zwartego i chrupkiego ciasta. Cebula dodaje im charakterystycznego smaczku, a batat i dynia idealnie sprawdziły się w tej kompozycji i zapewniają porządną dawkę witaminy A. Po raz kolejny niemożliwe stało się możliwe.…