Super zdrowe, super pyszne i super proste w przygotowaniu tosty z batatów, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Do tego możliwości podania takich tostów jest nieskończenie wiele. Ja zdecydowałam się przygotować je w wersji wytrawnej z awokado oraz z pastą brokułową…
Warzywa
Protokół autoimmunologiczny wymaga spożywania dużej ilości warzyw i z tej racji na śniadanie często je się tak naprawdę obiad. Jest to podejście dość nietypowe i wymaga zmiany naszych przyzwyczajeń o 180 stopni. Wszystko po to, aby dostarczyć organizmowi dużą ilość witamin i składników…
Aby powstał dobry dip, wcale nie potrzeba serka nabiałowego czy orzechów. Można pokombinować z karczochami i cukinią, żeby uzyskać równie smaczny rezultat. W dipie tym królują warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. A dodawać go można do śniadania, obiadu czy kolacji lub po prostu…
Takie puree z powodzeniem zastąpi tradycyjne ziemniaki. Ba! Niektórzy mogą nawet nie poznać, że jest z kalafiora. Przyprawione chrzanem i smalcem będzie świetnie komponowało się z jakąkolwiek pieczenią mięsną, a chipsy z jarmużu stanowią super odżywczy i zdrowy dodatek, za który mieszkańcy naszej…
Wielki gar kapusty z porządną dawką grzybów to obowiązkowa pozycja na Święta Bożego Narodzenia. Na szczęście przepis na kapustę zgodną z protokołem autoimmunologicznym niewiele różni się od oryginału. Wystarczy pominąć masło czy pieprz. Inni domownicy mogą więc jeść z tego samego garnka…
Sałatka ta jest wielką warzywną bombą, która dostarczy nam solidnej porcji witamin i minerałów. Takie jedzenie to prawdziwe pożywienie dla naszego organizmu. To także jedna z możliwości wykorzystania makaronu warzywnego z tego przepisu. Polecam na szybki lunch, podwieczorek lub dodatek…
Dynia makaronowa jest w moim odczuciu niesamowicie fascynującym warzywem ze względu na cudowną przemianę, jaką przechodzi podczas pieczenia. Z jej miąższu otrzymujemy prawdziwe makaronowe nitki, które mogą służyć jako baza do niezliczonej liczby potraw. Będą świetnie dopełniać…
Gratin to zapiekanka z warzyw zazwyczaj w masie jajeczno-śmietanowej. Ale wiecie co, wcale nie potrzeba jajek, ani nabiału, żeby przygotować aksamitny i gęsty sos. W tym przypadku wystarczy tłuste mleko kokosowe i trochę zagęstnika w postaci maranty trzcinowej, aby bataty mogły zmięknąć…
Kiedyś nie wyobrażałam sobie dnia bez zjedzenia paczki ciastek. Dziś moje gusta kulinarne nieco się zmieniły. Nie wyobrażam sobie dnia bez solidnej porcji warzyw. Tą zmianę paradoksalnie zawdzięczam chorobom, które sprawiły, że musiałam zacząć dokładnie dbać o to, co wkładam do żołądka.…
Taka przystawka wygląda bardzo elegancko i wytwornie na stole, a jednocześnie jest prosta w wykonaniu i można ją przygotować niezwykle szybko. Zielone szparagi same w sobie są pyszne, smak pieczonej szynki parmeńskiej jest niepowtarzalny, a słodkie winogrono jest kontrastem dla słonej…