PROTOKÓŁ AUTOIMMUNOLOGICZNY (AIP) CZYLI DIETA AUTOIMMUNOLOGICZNA – Z CZYM TO SIĘ JE

 

Protokół Autoimmunologiczny to restrykcyjna dieta, która pomaga w leczeniu systemu odpornościowego i błony śluzowej jelit.

 

CHOROBA AUTOIMMUNOLOGICZNA I NIESZCZELNE JELITO TWORZĄ BŁĘDNE KOŁO

AIP likwiduje stan zapalny jelit, który w znacznym stopniu przyczynia się do powstania choroby autoimmunologicznej. Już 2500 lat temu Hipokrates uważany za ojca medycyny stwierdził, że wszelka choroba ma źródło w jelitach i miał w tym dużo racji. Ogromna część układu odpornościowego znajduje się w tkance przylegającej do jelita. Jelito tworzy bowiem barierę między światem zewnętrznym a wewnętrznym. W skrócie nieszczelne lub „cieknące” jelito powoduje, że do krwioobiegu dostają się niepożądani „najeźdźcy”. Z czasem organizm nie jest w stanie odróżnić najeźdźców od zdrowej tkanki i zaczyna atakować sam siebie. Taki atak może trwać miesiącami, a nawet latami zanim choroba rozwinie się na dobre. Istnieje ponad 80 zaburzeń autoimmunologicznych i każda osoba zmagająca się z jednym z nich ma problem z nieszczelnym jelitem.

ŚCISŁA DIETA NIEZBĘDNA, ABY UGASIĆ POŻAR W JELICIE

Podczas redukowania zapalenia w jelitach olbrzymie znaczenie ma odżywianie. Nie uda się wygoić zniszczonych jelit bez zastosowania odpowiedniej diety. Polega ona na wyeliminowaniu grup żywności powodujących stany zapalne oraz wprowadzeniu produktów typowo uszczelniających jelita.  Jeśli ugasimy pożar w jelitach, automatycznie wyciszymy reakcję autoimmunologiczną w organizmie oraz mózgu.

Dieta AIP opiera się przede wszystkim na warzywach, dobrej jakości mięsie, zdrowych tłuszczach i kiszonkach. Posiłki należy spożywać regularnie, aby uniknąć spadków energii.

Lista produktów niedozwolonych na diecie jest bardzo długa, więc najlepiej skupić swoją uwagę na tych, które można jeść i cieszyć się ich smakiem.

OTO PRODUKTY DOZWOLONE I WSKAZANE NA PROTOKOLE

•Warzywa – bok choy, brokuły, buraki, cebula, cukinia, dynia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, karczochy, marchew, oliwki, ogórki, pietruszka, por, sałata, seler, rzodkiewka, rabarbar, szparagi, szpinak, topinambur, słodkie ziemniaki

•Mięso i owoce morza – każdego rodzaju mięso, najlepiej bio – drób, owoce morza, wołowina, wieprzowina, ryby

•Owoce z niskim indeksem glikemicznym – awokado, brzoskwinie, cytryny, grejpfrut, gruszki, jabłka, morele, owoce jagodowe, pomarańcze, śliwki

•Kokos – pasta z kokosa, mleko kokosowe, olej kokosowy, płatki i wiórki kokosowe

•Tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z awokado, smalec, olej kokosowy

•Substancje wiążące – żelatyna, skrobia z maranty trzcinowej

•Ocet – jabłkowy, kokosowy, balsamiczny

•Zioła i przyprawy – wszystkie, które są na bazie liści, korzenia, kory – bazylia, cynamon, imbir, kurkuma, majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek

OTO PRODUKTY ZABRONIONE NA PROTOKOLE

• Cukry – wszelkie cukry i produkty je zawierające, słodycze

• Ziarna i kasze– wszystkie bez wyjątku –  amarantus, chia, jęczmień, kasza bulgur, kasza gryczana, kasza kuskus, kasza jaglana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, owies, quinoa, ryż, pszenica, kiełki pszeniczne, żyto

• Orzechy i pestki – w tym migdały, orzechy ziemne, pestki słonecznika, sezam

• Nabiał i jajka – masło, mleko, sery, śmietana, margaryna, majonez, jogurty, jajka

• Soja – sos sojowy, tempeh, tofu

• Alkohol

• Rośliny strączkowe – bób, fasola Jaś, fasola szparagowa, soczewica, orzechy ziemne, zielony groszek

• Warzywa z rodziny psiankowatych – bakłażan, papryka, ziemniaki, pomidory, chili

• Przyprawy na bazie pestek/nasion – anyż, curry, gałka muszkatołowa, kminek, kmin rzymski, musztarda

• Soki owocowe

• Inne – kawa, kakao, wszystkie przetworzone produkty zawierające sztuczne dodatki

Pierwsze zetknięcie z dietą może nastręczyć wielu problemów i być przytłaczające. Zapewniam jednak, że da się z nią żyć, a w zamian za wielki wysiłek jaki trzeba włożyć w zdrowe odżywianie otrzymujemy dobre samopoczucie, które jest bezcenne.

Zazwyczaj sama dieta nie wystarczy, aby doprowadzić organizm do równowagi. Często trzeba się wspierać suplementami i dodatkowymi badaniami skrojonymi na miarę pacjenta dlatego koniecznie trzeba być pod opieką dobrego lekarza, który rozumie udział diety w leczeniu choroby autoimmunologicznej.

Dalsza lektura na temat protokołu autoimmunologicznego dostępna pod tym linkiem.



Disclaimer: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może zastąpić porady pracownika służby zdrowia.

EDIT: ARTYKUŁ POWSTAŁ, GDY PRÓBOWAŁAM SIĘ LECZYĆ MEDYCYNĄ ALTERNATYWNĄ, JEDNAK NIE PODZIAŁAŁA ONA NA WSZYSTKIE DOLEGLIWOŚCI TOWARZYSZĄCE HASHIMOTO. OBECNIE LECZĘ SIĘ Z WIELKIM SUKCESEM DZIĘKI KSIĄŻKOM I WSKAZÓWKOM MEDICAL MEDIUM.

1 Comment
  1. Witam, niestety przez swoją nieuwagę doprowadziłam się do rzutu choroby (przez kilka dni pomyliłam dawkowanie leku) co ewidentnie poznaję po dyskomforcie w okolicy tarczycy i kilku innych objawach. Jak myślisz, czy w takiej sytuacji AIP należy zacząć od nowa? Może miałaś już tego typu sytuację?
    pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.