Zaskoczyły mnie zupełnie. Nie zawierają jajka, ale wcale nie przeszkodziło to w otrzymaniu zwartego i chrupkiego ciasta. Cebula dodaje im charakterystycznego smaczku, a batat i dynia idealnie sprawdziły się w tej kompozycji i zapewniają porządną dawkę witaminy A. Po raz kolejny niemożliwe stało się możliwe.
Placki z batata i dyni
Składniki:
- 120g batata startego na dużych oczkach (połowa niedużego batata)
- 180g dyni Hokkaido startej na małych oczkach
- 1 mała cebula starta na małych oczkach
- 5 pełnych łyżek mąki z plantanów
- 2 łyżki mąki z maranty trzcinowej
- 4 łyżki mleka kokosowego KOKO
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie:
Warzywa ścieram na tarce, dodaję mąki z plantanów i maranty trzcinowej, mleko KOKO, sól oraz natkę. Mieszam wszystkie składniki dokładnie.
Smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek po około 2 minuty z każdej strony, a potem na mniejszym ogniu jeszcze przez kolejne 2 minuty.
Wskazówki:
Z podanej proporcji otrzymałam 12 placków.
Czy te kotlety są z natką pietruszki?
Tak, słusznie przyuważyłaś 🙂 Umknęła mi przy składnikach 🙁