Placki z batata i dyni

8 składników  

Zaskoczyły mnie zupełnie. Nie zawierają jajka, ale wcale nie przeszkodziło to w otrzymaniu zwartego i chrupkiego ciasta. Cebula dodaje im charakterystycznego smaczku, a batat i dynia idealnie sprawdziły się w tej kompozycji i zapewniają porządną dawkę witaminy A. Po raz kolejny niemożliwe stało się możliwe.

Placki z batata i dyni

  • Poziom:  
  • Przygotowanie:  

Składniki:

  • 120g batata startego na dużych oczkach (połowa niedużego batata)
  • 180g dyni Hokkaido startej na małych oczkach
  • 1 mała cebula starta na małych oczkach
  • 5 pełnych łyżek mąki z plantanów
  • 2 łyżki mąki z maranty trzcinowej
  • 4 łyżki mleka kokosowego KOKO
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Warzywa ścieram na tarce, dodaję mąki z plantanów i maranty trzcinowej, mleko KOKO, sól oraz natkę. Mieszam wszystkie składniki dokładnie.

  2. Smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek po około 2 minuty z każdej strony, a potem na mniejszym ogniu jeszcze przez kolejne 2 minuty.

Wskazówki:

Z podanej proporcji otrzymałam 12 placków.

 

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.