Pizza z plantanów

6 składników 25min  łatwy

Oto przepis na moją ukochaną pizzę z plantanów. Jest ona dla mnie namiastką ciasta pszennego i koi moje podniebienie, gdy domaga się czegoś co może imitować gluten. Dodatkowo nie może się nie udać. Gdy przypieczemy mocniej wyjdzie bardziej chrupiąca, a gdy pieczemy krócej bardziej gliniasta, ale zawsze dobra.

Czosnek dodaję jedynie wtedy, kiedy nie muszę tego dnia przebywać wśród ludzi z oczywistego względu.

Pizza z plantanów

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  10min
  • Gotowanie: 25min

Składniki:

  • 2 zielone plantany
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 110ml wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • dowolne dodatki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

  2. Wszystkie składniki blenduję w blenderze wysokoobrotowym na gładką masę. Wykładam na matę silikonową i wkładam do pieca na około 25 minut.

  3. Po 10 minutach pieczenia wyjmuję pizzę i kroję na kawałki. Jeśli chcę pizzę z pieczonymi dodatkami nakładam je na ciasto 10 minut przed końcem pieczenia. Mogą to być np. sos a'la pomidorowy z boczkiem, wędzony łosoś, cebula lub oliwki.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.