Oto przepis na moją ukochaną pizzę z plantanów. Jest ona dla mnie namiastką ciasta pszennego i koi moje podniebienie, gdy domaga się czegoś co może imitować gluten. Dodatkowo nie może się nie udać. Gdy przypieczemy mocniej wyjdzie bardziej chrupiąca, a gdy pieczemy krócej bardziej gliniasta, ale zawsze dobra.
Czosnek dodaję jedynie wtedy, kiedy nie muszę tego dnia przebywać wśród ludzi z oczywistego względu.
Pizza z plantanów
Składniki:
- 2 zielone plantany
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- pół łyżeczki soli
- ok. 110ml wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego (opcjonalnie)
- dowolne dodatki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Wszystkie składniki blenduję w blenderze wysokoobrotowym na gładką masę. Wykładam na matę silikonową i wkładam do pieca na około 25 minut.
Po 10 minutach pieczenia wyjmuję pizzę i kroję na kawałki. Jeśli chcę pizzę z pieczonymi dodatkami nakładam je na ciasto 10 minut przed końcem pieczenia. Mogą to być np. sos a'la pomidorowy z boczkiem, wędzony łosoś, cebula lub oliwki.