Świeży zielony ogórek to dobry przyjaciel każdej osoby z przewlekłym stanem zapalnym, gdyż hamuje aktywność enzymów prozapalnych. Ponadto dzięki zawartości fizetyny wspomaga pracę mózgu, a dokładniej pomaga w regeneracji komórek nerwowych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie pamięci.
Pamiętajmy jednak, że warto się postarać o ogórka z uprawy ekologicznej, ponieważ z uwagi na wysoką zawartość wody jest warzywem, które dość mocno chłonie chemikalia.
W mojej kuchni ogórek jest jedną z gwiazd zarówno ze względu na właściwości zdrowotne jak i smakowe. Chrupiący i orzeźwiający ożywi każdą sałatkę. Na protokole wystarczy zamienić tradycyjną śmietanę na kokosową i mizeria gotowa. Próbowałam zrobić ją z mleczkiem kokosowym, ale nie spełniło ono moich oczekiwań. Smak kokosa był za bardzo dominujący. Śmietanka z kolei jest trochę słodkawa, ale można zrównoważyć ten słodki smak solą, imbirem, czosnkiem czy dymką w zależności od upodobań. Każdy może przygotować mizerię na swój sposób.
Mizeria paleo
Składniki:
- 1 świeży zielony ogórek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 5 łyżek śmietanki kokosowej*
- sól himalajska do smaku
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
Przygotowanie:
Obieram ogórka i kroję na cienkie talarki.
Posypuję ogórka solą i imbirem.
Dodaję śmietankę i koperek i mieszam dokładnie wszystkie składniki. Pozwalam się połączyć smakom przez pół godziny.
Wskazówki:
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
*Śmietana kokosowa (używam tej)
Źródła:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/23/health-benefits-cucumbers.aspx