Kurkuma, kokos i cynamon łączą siły w złotym mleku. Kojąca i przyjemna latte do sączenia w długie zimowe wieczory. Przyda się zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy, aby podnieść odporność.
Ajurwedyjski napój o cudownych właściwościach w moim wydaniu to mieszanka mlek kokosowych, koniecznie świeża kurkuma, daktyle dla smaku, cynamon oraz olej kokosowy jako tłuszcz potrzebny do rozpuszczenia kurkumy. To kwintesencja idei leczenia przez jedzenie. Mleko kokosowe jest jednym z najlepszych źródeł kwasu laurynowego, który wspomaga układ immunologiczny. Kurkuma z kolei ma silne działanie przeciwzapalne, a także tłumi nasiloną odpowiedź immunologiczną. W kontekście osób chorych na tarczycę może przyczyniać się do zwiększenia energii, poprawy nastroju, redukcji przeciwciał przeciwtarczycowych. Wykazuje właściwości spowalniające rozrost guza tarczycy. Łagodzi skutki uboczne radioaktywnego jodu używanego w leczeniu choroby Gravesa. Cynamon natomiast pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ze spokojnym sumieniem spożywam więc kubek złotego mleka udając, że nie widzę literówki w napisie na kubku : ))) Polcam picie latte po kolacji przed snem, gdyż ma działanie usypiające.
Uwaga, przeciwwskazaniem do terapeutycznego spożywania kurkumy jest ciąża, niedrożność dróg żółciowych, przyjmowanie leków rozrzedzających krew i obniżających poziom cukru we krwi.
Kurkuma latte
Składniki:
- pół szklanki tłustego mleka kokosowego (około 85%)
- pół szklanki mleka kokosowego KOKO
- 2cm obranej świeżej kurkumy
- 1 daktyl
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do wysokoobrotowego blendera (np. Vitamix) i blenduję na najwyższych obrotach przez minutę.
Podgrzewam napój w rondelku przez około 8 minut i sączę w dobrym towarzystwie.