Krem z cukinii i kurczaka

8 składników 35min  łatwy

KREM Z CUKINII I KURCZAKA

Pyszny i zdrowy krem z cukinii. Kurczak dodany na końcu zagęszcza zupę i daje wrażenie makaronu.

Porcję na załączonym obrazku wciągnął nosem mój roczny synek. Chyba więcej nie muszę zachęcać do wypróbowania przepisu.

Krem z cukinii i kurczaka

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie:  20min
  • Gotowanie: 35min

Składniki:

  • 1 obrana cukinia
  • pół cebuli
  • dwa ząbki czosnku
  • 400ml rosołu
  • gotowane mięso z kurczaka, około 50g
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewam dwie łyżki oleju kokosowego i podgrzewam go.

  2. Cebulę kroję na ćwiartki i rozdzielam jej warstwy. Czosnek obieram i miażdżę nożem. Wrzucam cebulę i czosnek na olej i smażę delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypuję połową łyżeczki soli.

  3. Dodaję cukinię i smażę kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić czosnku. W trakcie tych 10 minut posypuję połową łyżeczki soli.

  4. Gdy cukinia jest miękka dodaję rosół. Całość delikatnie doprowadzam do wrzenia i gotuję 15 minut.

  5. Po tym czasie przelewam wszystko do blendera i miksuję na gładki krem.

  6. Na koniec dodaję kurczaka i natkę. Blenduję pulsacyjnie około 10 razy, żeby pozostawić kurczaka i natkę w większych kawałkach. Zupa krem jest gotowa.

 

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.