KREM Z CUKINII I KURCZAKA
Pyszny i zdrowy krem z cukinii. Kurczak dodany na końcu zagęszcza zupę i daje wrażenie makaronu.
Porcję na załączonym obrazku wciągnął nosem mój roczny synek. Chyba więcej nie muszę zachęcać do wypróbowania przepisu.
Krem z cukinii i kurczaka
Składniki:
- 1 obrana cukinia
- pół cebuli
- dwa ząbki czosnku
- 400ml rosołu
- gotowane mięso z kurczaka, około 50g
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie:
Do garnka wlewam dwie łyżki oleju kokosowego i podgrzewam go.
Cebulę kroję na ćwiartki i rozdzielam jej warstwy. Czosnek obieram i miażdżę nożem. Wrzucam cebulę i czosnek na olej i smażę delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypuję połową łyżeczki soli.
Dodaję cukinię i smażę kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić czosnku. W trakcie tych 10 minut posypuję połową łyżeczki soli.
Gdy cukinia jest miękka dodaję rosół. Całość delikatnie doprowadzam do wrzenia i gotuję 15 minut.
Po tym czasie przelewam wszystko do blendera i miksuję na gładki krem.
Na koniec dodaję kurczaka i natkę. Blenduję pulsacyjnie około 10 razy, żeby pozostawić kurczaka i natkę w większych kawałkach. Zupa krem jest gotowa.
koniecznie spróbuję. bardzo ciekawy blog 🙂
Dziękuję bardzo 🙂