Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek jest chrupiąca cukinia z wędzonym łososiem i pastą z karczochów.

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie: 20min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka karczochów w zalewie
  • 100g wędzonego dzikiego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8-10 liści bazylii
  • ½ ząbka czosnku
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Cukinię płuczę i kroję wzdłuż na długie plastry. Do tego celu użyłam szatkownicy. Jeśli jej nie macie można użyć również obieraczki do warzyw czy noża do sera. Z jednej cukinii otrzymałam 6 plastrów. Mogę ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko.

  2. Karczochy odsączam z zalewy i spłukuję wodą mineralną lub filtrowaną.

  3. Do blendera wkładam karczochy, czosnek, bazylię, oliwę i blenduję na gładką masę.

  4. Na cukinię wykładam pastę, a następnie łososia. Układam jeszcze jedną taką warstwę i wierzch przykrywam cukinią. Z 6 plastrów otrzymałam 6 kanapek, w każdej z nich po 3 warstwy cukinii.

Wskazówki:

Kanapki trzeba zjeść w ciągu dnia bo surowa cukinia puści sok.

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.