Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek jest chrupiąca cukinia z wędzonym łososiem i pastą z karczochów.
Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 puszka karczochów w zalewie
- 100g wędzonego dzikiego łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8-10 liści bazylii
- ½ ząbka czosnku
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Cukinię płuczę i kroję wzdłuż na długie plastry. Do tego celu użyłam szatkownicy. Jeśli jej nie macie można użyć również obieraczki do warzyw czy noża do sera. Z jednej cukinii otrzymałam 6 plastrów. Mogę ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko.
Karczochy odsączam z zalewy i spłukuję wodą mineralną lub filtrowaną.
Do blendera wkładam karczochy, czosnek, bazylię, oliwę i blenduję na gładką masę.
Na cukinię wykładam pastę, a następnie łososia. Układam jeszcze jedną taką warstwę i wierzch przykrywam cukinią. Z 6 plastrów otrzymałam 6 kanapek, w każdej z nich po 3 warstwy cukinii.
Wskazówki:
Kanapki trzeba zjeść w ciągu dnia bo surowa cukinia puści sok.