AIP cały czas ewoluuje wraz z najnowszymi badaniami naukowymi. Kilka ogólnych rekomendacji Robba Wolfa rozrosło się do rozmiarów kompletnego protokołu spisanego w książce przez Sarah Ballantyne.
Między innym jej zalecenia stosuję odnośnie dozwolonych produktów. Jej praca naukowa zaowocowała dokładną listą przypraw, które powodują stan zapalny w organizmie. Dzieli ona przyprawy na 4 kategorie:
•bezpieczne (liście, kwiaty, korzenie, kora)
•z umiarkowaną ostrożnością (owoce)
•zakazane (nasiona)
•zakazane (psiankowate)
Oto przyprawy bezpieczne na diecie AIP:
bazylia | estragon | lawenda | mięta | szafran | wasabi |
cebula w proszku | imbir | liść kafiru | natka | szałwia | |
chrzan | goździki | liść kolendry | oregano | szczypiorek | |
cynamon | kwiat muszkatołowy | liść laurowy | rozmaryn | trawa cytrynowa | |
cząber | koperek | majeranek | rumianek | trybula | |
czosnek | kurkuma | melisa | sól | tymianek |
Przyprawy, które należy wyeliminować przynajmniej na początku:
anyż gwiazdkowy | kminek | ziele angielskie |
jałowiec | pieprz (biały i czarny) | |
kardamon | ziarenka wanilii |
Przyprawy, których należy unikać (nasiona):
annatto | mak | nasiona kopru włoskiego | sezam |
gałka muszkatołowa | nasiona gorczycy | nasiona kolendry | |
kozieradka | nasiona kminku | nasiona selera |
Przyprawy, których należy unikać (psiankowate):
chili | curry | papryka |
W jaki sposób więc zaostrzyć smak potraw paleo? Możemy użyć świeżego imbiru, czosnek, wasabi, chrzan. Możemy hojną ręką sypać zioła lub eksperymentować z sosem kokosowym czy rybnym. Istnieje kilka rodzajów octu, które również wzbogacą smak potraw. I w końcu dobra wiadomość jest taka, że grupa bezpiecznych przypraw jest największa.