AIP cały czas ewoluuje wraz z najnowszymi badaniami naukowymi. Kilka ogólnych rekomendacji Robba Wolfa rozrosło się do rozmiarów kompletnego protokołu spisanego w książce przez Sarah Ballantyne.

Między innym jej zalecenia stosuję odnośnie dozwolonych produktów. Jej praca naukowa zaowocowała dokładną listą przypraw, które powodują stan zapalny w organizmie. Dzieli ona przyprawy  na 4 kategorie:

•bezpieczne (liście, kwiaty, korzenie, kora)

•z umiarkowaną ostrożnością (owoce)

•zakazane (nasiona)

•zakazane (psiankowate)

Oto przyprawy bezpieczne na diecie AIP:

bazylia estragon lawenda mięta szafran  wasabi
cebula w proszku imbir liść kafiru natka szałwia
chrzan goździki liść kolendry oregano szczypiorek
cynamon kwiat muszkatołowy liść laurowy rozmaryn trawa cytrynowa
cząber koperek majeranek rumianek trybula
czosnek kurkuma melisa sól tymianek

Przyprawy, które należy wyeliminować przynajmniej na początku:

anyż gwiazdkowy kminek  ziele angielskie
jałowiec pieprz (biały i czarny)
kardamon ziarenka wanilii

Przyprawy, których należy unikać (nasiona):

annatto mak nasiona kopru włoskiego sezam
gałka muszkatołowa nasiona gorczycy nasiona kolendry
kozieradka nasiona kminku nasiona selera

Przyprawy, których należy unikać (psiankowate):

chili curry papryka

W jaki sposób więc zaostrzyć smak potraw paleo? Możemy użyć świeżego imbiru, czosnek, wasabi, chrzan. Możemy hojną ręką sypać zioła lub eksperymentować z sosem kokosowym czy rybnym. Istnieje kilka rodzajów octu, które również wzbogacą smak potraw. I w końcu dobra wiadomość jest taka, że grupa bezpiecznych przypraw jest największa.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.