Co tu dużo mówić gofry smaczne są. Te wykonane z plantanów z aromatem wanilii są odrobinę cięższe, twardsze i bardziej zwarte od zwyczajnych glutenowych, jednak równie chrupiące i apetyczne. Można je posypać cukrem kokosowym lub dodać ulubione owoce z ubitą śmietanką kokosową.
Są dobre nawet na następny dzień po uprzednim podgrzaniu.
Gofry
Składniki:
- 3 dojrzałe plantany (żółto-brązowe)
- 80ml oleju kokosowego extra virgin i 10ml do natłuszczenia gofrownicy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Plantany obieram ze skórki. Kiedy są dojrzałe bardzo łatwo jest je obrać.
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę.
Gofrownicę nagrzewam i smaruję olejem kokosowym.
Wykładam warstwę ciasta na gofrownicę. Piekę jednego gofra około 10 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Nareszczcie normalne przepisy i potrawy które można jeść, bo niektórzy na swoich blogach, stronach, piszą byle pisać i te przepisy są do niczego. Gratuluję, pycha.
Dziękuję bardzo:) Będę się starać dalej, pozdrawiam serdecznie
Na jakiej mocy gofrownicy piecze Pani te gofry ?
Mam gofrownicę z drogerii Rossmann o mocy 1200 Watt. Pozdrawiam.
Super przepisy z pwenoscia zagoszcza na naszym wielkanocnym stole !
Dziękuję za miłe słowa :))) pozdrawiam serdecznie!