Gofry

7 składników 30min  łatwy

Co tu dużo mówić gofry smaczne są. Te wykonane z plantanów z aromatem wanilii są odrobinę cięższe, twardsze i bardziej zwarte od zwyczajnych glutenowych, jednak równie chrupiące i apetyczne. Można je posypać cukrem kokosowym lub dodać ulubione owoce z ubitą śmietanką kokosową.

Są dobre nawet na następny dzień po uprzednim podgrzaniu.

Gofry

  • Poziom:  łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • 3 dojrzałe plantany (żółto-brązowe)
  • 80ml oleju kokosowego extra virgin i 10ml do natłuszczenia gofrownicy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Plantany obieram ze skórki. Kiedy są dojrzałe bardzo łatwo jest je obrać.

  2. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę.

  3. Gofrownicę nagrzewam i smaruję olejem kokosowym.

  4. Wykładam warstwę ciasta na gofrownicę. Piekę jednego gofra około 10 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

6 komentarzy
  1. Nareszczcie normalne przepisy i potrawy które można jeść, bo niektórzy na swoich blogach, stronach, piszą byle pisać i te przepisy są do niczego. Gratuluję, pycha.

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.