Dyniowe musli

4 składników 5min  łatwe

Do niedawna o dyni makaronowej mogłam tylko poczytać. Niespodziewanie odnalazłam ją w jednym z supermarketów. Jako że byłam zafascynowana tym śmiesznym warzywem z którego rzeczywiście otrzymuje się makaron, zrobiłam spore zapasy na zimę.

Z miąższu dyni otrzymujemy delikatne, cieniutkie makaronowe nitki. Dla mnie same w sobie są odrobinę zbyt mdłe w smaku. Jednak właśnie dlatego stanowią doskonały dodatek do innych dań.

Jeśli chcemy zjeść szybkie śniadanie AIP, to dynia nam w tym pomoże. Trzeba jedynie być trochę zorganizowanym i upiec ją poprzedniego wieczoru w piekarniku. Dynię należy przekroić i pozbyć się pestek. Następnie ułożyć ją skórką do góry w żaroodpornym naczyniu i piec około 45 minut w 180oC. Wydrążony miąższ można przechowywać w lodówce parę dni i wyjmować rano odpowiednią porcję. Przygotowanie musli jest super proste i zajmuje parę chwil. To bez wątpienia najszybszy posiłek AIP z jakim miałam do czynienia do tej pory. Na dodatek w połączeniu z mleczkiem kokosowym jest aksamitny, delikatny i niewyobrażalnie łudząco podobny do zwykłego musli. Musicie spróbować.

Dyniowe musli

  • Poziom:  łatwe
  • Gotowanie: 5min

Składniki:

  • 500g upieczonej dyni makaronowej (połowa dużej dyni)
  • 300ml mleczka kokosowego (o zawartości tłuszczu 85%)
  • 5 daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zagotowuję dynię z mlekiem kokosowym i daktylami.

  2. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszam ogień, dodaję cynamon i trzymam jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

Wskazówki:

Podane proporcje są tylko orientacyjne. Każdy może zrobić według własnych upodobań, mniej lub bardziej gęste. Jeśli potrzebujecie mniejszą porcję wystarczy, że dodacie tyle mleka, żeby zakryło makaron i dodacie cokolwiek macie pod ręką i co lubicie. Wymienione składniki starczają na 3 porcje.

Konsumuję ze smakiem.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.