Cynamonowe bułeczki ze śliwką

17 składników  

Kiedy próbowałam robić kluski śląskie z batatów stwierdziłam, że połączenie batata z mąką kokosową nadaje się na deser. I nie myliłam się. Bułeczki są bez grama cukru w jakiejkolwiek postaci, a mimo tego można nimi zaspokoić pragnienie słodyczy. Są miękkie i wilgotne w środku, a nadzienie śliwkowe idealnie dopełnia ich smak.

W trackie wyrabiania ciasta przekonajcie się czy odpowiada Wam stopień jego słodkości. Moim zdaniem nie wymaga dodatku substancji słodzącej, ale dla kogoś kto przywykł do słodkich deserów być może łyżka miodu czy syropu klonowego poprawi smak ciasta.

Cynamonowe bułeczki ze śliwką

  • Poziom:  
  • Przygotowanie:  

Składniki:

  • CIASTO
  • 300g purée z białych batatów (około 600g surowych batatów)
  • 1 czarny dojrzały plantan
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • 5 łyżek mąki z maranty trzcinowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • NADZIENIE
  • około 12 mrożonych śliwek
  • ½ łyżeczki mąki z maranty trzcinowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • LUKIER
  • 1 łyżka pasty kokosowej
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej

Przygotowanie:

  1. Bataty gotuję do miękkości i czekam aż ostygną. Blenduję je z plantanem i olejem kokosowym na gładką masę.

  2. W osobnej misce dokładnie mieszam mąkę kokosową i z maranty, sodę, sól i cynamon. Masa powinna być zwarta, tak żeby dało się z niej ulepić płat ciasta. Jeśli czujecie, że jest zbyt mokra dosypcie trochę mąki kokosowej, ale powoli bo mąka kokosowa szybko wchłania wodę.

  3. Chowam ciasto do lodówki na 10 minut i przygotowuję nadzienie. Zmrożone śliwki kroję nożem na drobne kawałki i mieszam z resztą składników nadzienia.

  4. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na papier wykładam ciasto i ugniatam je w prostokąt o takiej grubości, żeby dało się zwinąć w roladę.

  5. Na ciasto wykładam nadzienie, zostawiam trochę pustego miejsca przy dłuższych bokach. Zwijam ciasno w roladę.

  6. Roladę kroję na 6 kawałków i piekę przez 23 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  7. Składniki na lukier podgrzewam w rondelku i polewam bułeczki. Najlepsze są jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika lub po ponownym podgrzaniu.

Wskazówki:

SKŁADNIKI NA 6 BUŁECZEK

 

2 komentarze
  1. Nie udało mi się zrobić zbitego ciasta, ale i tak wyszły pyszne! Jesteś wielka! Na protokole jest na prawdę ciężko, a dzięki Twojemu blogowi jest łatwiej ! Dziękuję za inspiracje 🙂

    1. Hihi dziękuję za komentarz 🙂 szkoda, że nie wyszły idealne, ale cieszę się, że smakowały, pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.