Tytuł artykułu celowo wspomina liście kolendry, bo to właśnie one mają niesamowite właściwości zdrowotne i nie można ich mylić z suszonymi nasionami kolendry. To dwa różne produkty żywnościowe.
Po pierwsze primo
Nadrzędną i najważniejszą właściwością świeżych liści kolendry jest usuwanie z mózgu toksycznych metali ciężkich. Dzieje się tak, ponieważ zioło to zawiera żywą wodę wypełnioną solami mineralnymi, która potrafi przeniknąć barierę krew-mózg.
Nasz mózg przyciąga sole mineralne z kolendry, a tak się szczęśliwie składa, że w pakiecie z nimi podróżują także aktywne biologicznie fitozwiązki, które odpowiadają za usunięcie metali ciężkich z mózgu.
Te same fitozwiązki uwalniają także neurony z utlenionego osadu pozostałego po metalach, aby rzeczone neurony mogły funkcjonować na pełnych obrotach.
Czyli chodzi o to, że kolendra dba o nasze sprawne myślenie, dobrą pamięć i odpędza depresję. To doprawdy wspaniałe zioło.
Dlaczego niektórzy nie znoszą smaku kolendry
Podczas gdy jedni potrafią zajadać się kolendrą (tak jak ja – potrafię zjeść dwa pęczki dziennie), inni nie znoszą jej smaku. Zaraz zdradzę wam bardzo ciekawą tajemnicę dlaczego tak się dzieje.
Otóż jeśli nie znosicie smaku kolendry, bo jest cierpki, szorstki albo wydaje wam się, że smakuje jak mydło, to znaczy, że jesteście zanieczyszczeni metalami ciężkimi.
Ale czy to znaczy, że jeśli lubicie kolendrę, to nie macie w sobie metali ciężkich? Nie do końca. U osób, które nie znoszą smaku kolendry metale ciężkie osadzone są w okolicach nerwu podjęzykowego.
Jeśli więc nie lubicie kolendry, oznacza to, że powinniście jeść ją na pęczki, aż usuniecie metale ciężkie z obszaru podjęzykowego.
Jeśli natomiast lubcie kolendrę, to też musicie jeść ją na pęczki, bo metali ciężkich w naszym środowisku nie brakuje. Każdy z nas ma je w sobie. Tylko każdemu osadzają się w innymi miejscu.
Co jeszcze potrafi kolendra
Kolendra potrafi odtruć nie tylko mózg, ale też i wątrobę. Wyciąga z niej metale ciężkie i inne niebezpieczne toksyny. Potrafi wspomóc nadnercza oraz cudownie równoważy poziom glukozy we krwi. Powstrzymuje też proces przybierania na wadze. Jest antywirusowa i antybakteryjna.
Jest tylko jeden warunek
Kolendra musi przestać być tylko ładną dekoracją potraw. Musi stanowić jej znaczną część. Wtedy dopiero będzie można spodziewać się powyższych efektów leczniczych.
Źródło: (1)
Disclaimer 1: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może służyć jako porada lekarska.
(Dis)claimer 2: możliwe, że informacji tu zawartych nie znajdziecie nigdzie indziej, gdyż pochodzą od Spirit of the Most High i wyprzedzają naukę o lata świetlne.
Co oznacza znaczną część ? Byłabym wdzięczna o podanie konkretnej gramatury która miałaby wspomóc zdrowie 😉 czy moz a ją zaparzać i pić jako herbatke ? Czy lepiej żeby były to świeże listki
Pozdrawiam
Witam:) kiedy uda mi się kupić dużo świeżej kolendry, to używam nawet i 30 g na jedną porcję, pozdrawiam 🙂
A gdzie Pani kupuje takie duże ilości? U mnie w mieście widziałam tylko w Auchan. BTW- uwielbiam Pani przepisy i wpisy🙂