Chrupiące plantanowe placuszki

8 składników  

To kolejna odsłona placków z udziałem moich ukochanych plantanów. Są bez jajka, a naprawdę chrupią za sprawą syropu klonowego i mąki z maranty. Idealne na podwieczorek z syropem klonowym, kiedy chcemy trochę pogrzeszyć.

Chrupiące plantanowe placuszki

  • Poziom:  
  • Przygotowanie:  

Składniki:

  • 2 zielone plantany (mogą być trochę żółte), około 300gr
  • 2 łyżki mleka kokosowego (użyłam KOKO)
  • 3 łyżki mąki z maranty trzcinowej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy extra virgin do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego wrzucam do blendera i miksuję.

  2. Z powstałej masy smażę niezbyt duże placuszki na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.

 

8 komentarzy
  1. Rewelacja! Od półtora roku jestem na protokole i dopiero tutaj znalazłam ciekawe pomysły na dania z plantana. Bardzo dziękuję!

    1. Czasem skrobia z tapioki się sprawdza, ale nie próbowałam w tych plackach jeszcze 🙁

  2. Czy plantana można zastąpić jakimś innym warzywem. Nigdzie nie mogę ich dostać. Kiedyś były w Lidlu, teraz też ich nie ma.

    1. Raczej nie da się zastąpić plantana 🙁 Niektóre przepisy mogą się udać z zielonymi bananami. Banany muszą być jednak całkowicie zielone.

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.