To kolejna odsłona placków z udziałem moich ukochanych plantanów. Są bez jajka, a naprawdę chrupią za sprawą syropu klonowego i mąki z maranty. Idealne na podwieczorek z syropem klonowym, kiedy chcemy trochę pogrzeszyć.
Chrupiące plantanowe placuszki
Składniki:
- 2 zielone plantany (mogą być trochę żółte), około 300gr
- 2 łyżki mleka kokosowego (użyłam KOKO)
- 3 łyżki mąki z maranty trzcinowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki sody
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej kokosowy extra virgin do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego wrzucam do blendera i miksuję.
Z powstałej masy smażę niezbyt duże placuszki na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.
Rewelacja! Od półtora roku jestem na protokole i dopiero tutaj znalazłam ciekawe pomysły na dania z plantana. Bardzo dziękuję!
Super! Cieszę się bardzo. Pozdrawiam :)))
czym mozna zastapic marante trzcinowa?
Czasem skrobia z tapioki się sprawdza, ale nie próbowałam w tych plackach jeszcze 🙁
Czy plantana można zastąpić jakimś innym warzywem. Nigdzie nie mogę ich dostać. Kiedyś były w Lidlu, teraz też ich nie ma.
Raczej nie da się zastąpić plantana 🙁 Niektóre przepisy mogą się udać z zielonymi bananami. Banany muszą być jednak całkowicie zielone.
Rozumiem ze plantany można zastąpić makka z plantanow?
Niestety w tym przepisie nie można 🙁