Babeczki sernikowe kokosowy raj bez pieczenia

5 składników 4-5h łatwy

Orzeźwiające babeczki o konsystencji sernika, które uzależniają od pierwszego gryza. Najlepiej smakują na zimno, od razu po wyjęciu z lodówki. Dlatego też jest to deser idealny na ciepłą i słoneczną pogodę. Taką, jaka zawitała do nas już teraz.

Te pyszne serniczki powstały na bazie musu kokosowego rozrobionego pół na pół z musami owocowymi. Mus kokosowy to produkt o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Bardzo się cieszę, że jest już na stałe dostępny w sieci sklepów Lidl (na dole można zobaczyć jego zdjęcie). Jest niezastąpiony zarówno w deserach na zimno jak i w wypiekach. Na blogu na pewno pojawi się więcej przepisów z jego użyciem.

Sam przepis jest mało skomplikowany i bardzo szybki w wykonaniu. Nie trzeba tu nic ubijać czy piec. Wszak gdy dopisuje pogoda, chcemy spędzić więcej czasu na świeżym powietrzu. Możemy też użyć dowolnych owoców. Sernik zetnie się pod wpływem niskiej temperatury dzięki musowi kokosowemu. Babeczki mają małą ilość cukru, ale za to są nasycone kokosowym tłuszczem więc jedna na raz powinna wystarczyć.

Babeczki sernikowe kokosowy raj bez pieczenia

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 4-5h

Składniki:

  • 250g musu kokosowego
  • 120g musu jabłkowego
  • 120g musu z mango (zblenderowany miąższ mango)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Połowę (125g) musu kokosowego roztapiam w rondelku na małym ogniu. Dodaję do rondelka mus jabłkowy, syrop klonowy i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

  2. Przekładam masę do 6 foremek silikonowych.

  3. Drugą połowę musu kokosowego również roztapiam na małym ogniu, a następnie dodaję mus z mango i 3 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

  4. Przelewam masę do foremek silikonowych na uprzednio wylaną masę o smaku jabłkowym.

  5. Całość schładzam w lodówce od 4 do 5 godzin.

Wskazówki:

Składniki na 6 babeczek o średnicy 8 cm.
W musie kokosowym oddziela się warstwa oleju. Wybierając mus ze słoiczka trzeba podzielić ten olej mniej więcej na pół, aby obie części sernika miały go w składzie.
Musu kokosowego nie należy zbyt mocno podgrzewać. Należy go tylko delikatnie roztopić.

10 komentarzy
    1. Niestety na opakowaniu nie ma oznaczenia, że bez glutenu. Jest to jednak czysty tłoczony kokos. Pozdrawiam 🙂

  1. Jak zwykle super przepis, w smaku przypominają klasyczny sernik. Jak najbardziej można byłoby użyć tego przepisu robiąc „sernik” 🙂

  2. To jest genialne!! w życiu bym nie wpadła, że w tak prosty sposób można zrobić taką obłędną przekąskę! Zrobiłam też wersję malinową – polecam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.